Μία από τις κυριότερες αιτίες για τα παραπανίσια κιλά στις γυναίκες είναι η μεγάλη κατανάλωση απλών υδατανθράκων και δημητριακών, όπως γλυκά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.α. Κατά αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν καταναλώνουμε αρκετές πρωτεΐνες αλλά προτιμούμε τροφές που «βοηθούν» στην αποθήκευση λίπους, δηλαδή υδατάνθρακες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε γεύμα μας πρέπει να περιλαμβάνει 25% πρωτεΐνες, 25% αμυλώδεις υδατάνθρακες     (ρύζι, πατάτες, ψωμί) και 50% λαχανικά. Όπως καταλαβαίνετε αυτό προϋποθέτει μέτρημα θερμίδων και γραμμαρίων.

Για αυτό υπάρχει μία πανεύκολη μέθοδος, ώστε να μη χρειάζεται να μετράτε θερμίδες και γραμμάρια: η μέθοδος του πιάτου διαίτης. Δηλαδή, θα διαιρέσετε ένα πιάτο στη μέση. Στη συνέχεια θα χωρίσετε το ένα μισό σε 2 τέταρτα. Το μισό του πιάτου θα περιλαμβάνει σαλάτες και λαχανικά όπως μαρούλι, αγγούρι, καρότα, μπρόκολο, κολοκυθάκια, κουνουπίδι κ.α. Το ¼  του πιάτου θα περιέχει υγιεινούς υδατάνθρακες όπως ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, καλαμπόκι κ.α. Το άλλο τέταρτο θα περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη, δηλαδή ψάρι, κοτόπουλο και φιλέτο. Με αυτή τη μέθοδο θα ελέγχετε καλύτερα τις ποσότητες τροφών που καταναλώνετε και θα επιτύχετε απώλεια κιλών.

Επίσης μην ξεχνάτε:

  • Τα δημητριακά πρέπει να είναι ολικής αλέσεως και αποφύγετε αυτά που περιέχουν ζάχαρη.
  • Να χρησιμοποιείτε λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  • Τα ενδιάμεσα σνακ να είναι, για παράδειγμα, ένα γιαούρτι 2%, ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Κάθε γεύμα σας πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις 250- 350 θερμίδες ανάλογα με τη σωματική σας δραστηριότητα.
  • Προσοχή στα light προϊόντα. Μπορεί να έχουν χαμηλά λιπαρά, αλλά πολλές φορές περιέχουν μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων. Για αυτό να διαβάζετε τις ετικέτες με τα συστατικά. Εάν περιέχουν πάνω από 40% υδατάνθρακες, αποφύγετέ τα.