Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο του υγιούς δέρματος. Δείτε ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας για να έχουμε όμορφο δέρμα, αλλά και με ποιον τρόπο αυτές επιδρούν στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.
Αρχικά το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.
Τα φρούτα κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος. Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η βιταμίνη της ομορφιάς. Το πράσινό τσάι έχει μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό. Προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το κάνει να φαίνεται νέο και λαμπερό. Αλλά και η ντομάτα έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο. Μαζί με τα καροτενοειδή που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.
Ο σολομός παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς περιέχει ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και άρα μειώνει τις λεπτές γραμμές και προστατεύει από τη δημιουργία ραγάδων. Το αγαπημένο σε όλους ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, είναι ένα τρόφιμο που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση.
Μην ξεχνάτε τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η ρέγκα και ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό. Τέλος οι ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια και αμύγδαλα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, λειαίνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου