Στην κοσμετολογία, κατά την παρασκευή ενός καλλυντικού προϊόντος, χρησιμοποιούνται διάφορα συντηρητικά που θα το προφυλάξουν από πιθανή μόλυνση από μικροοργανισμούς ή αλλοίωση και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του καλλυντικού.Η αλλοίωση είναι οποιαδήποτε αλλαγή της σύστασης του καλλυντικού, συνοδεύεται με εμφάνιση μικροβιακού πληθυσμού και μπορεί να παρατηρηθεί με τους εξής τρόπους: Αρχικά με την μεταβολή του ιξώδους, εάν για παράδειγμα, η κρέμα σας γίνει πιο αραιή, ή το γαλάκτωμά σας πιο παχύρευστο να είστε επιφυλακτικοί με τη χρήση τους.

Ακόμη μπορεί να το καταλάβετε από την τάγγιση, όπου προκαλείτε από τον αέρα, το φως, τη θερμοκρασία κ.α. θα το παρατηρήσετε όταν μικρές σταγόνες ελαιώδους συνήθως ουσίας θα εμφανιστούν στην επιφάνεια του προϊόντος και κυρίως κοντά στα τοιχώματα του περιέκτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην σύσταση του προϊόντος και συγκεκριμένα είναι αλλαγή των φάσεών του (λιπαρή και υδατική) και παρατηρείται με σταγόνες υδαρούς ή ελαιώδους αντίστοιχα ουσίας στην επιφάνεια του υλικού.

Επίσης εάν παρατηρήσετε αλλαγή στην οσμή του προϊόντος και ιδιαίτερα εάν αυτή είναι άσχημη, αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε. Το ίδιο ισχύει και στην αλλαγή του χρώματος, εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο συνολικό χρώμα του προϊόντος ή εμφάνιση μικρών έντονα χρωματισμένων κηλίδων σε αυτό, αποφύγετε τη χρήση του.

Η μεταβολή του pH είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή αφού το pH μπορεί να μετρηθεί μόνο χημικά. Εντούτοις, εάν κατά τη χρήση του προϊόντος αισθανθείτε τσούξιμο ή κνησμό, σκουπίστε και ξεπλύνετε το δέρμα σας με άφθονο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης