Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέχετε πλέον στα αντηλιακά, αλλά και σε όλα τα καλλυντικά, είναι τα στοιχεία που αναγράφουν στη συσκευασία τους. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στη συσκευασία των αντηλιακών στοιχεία και συμβουλές για τη σωστή χρήση τους, όπως για παράδειγμα ότι ακόμα και εκείνα που έχουν τον υψηλότερο δείκτη δεν παρέχουν 100% προστασία.
Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο ελάχιστος που προσφέρει κάποια προστασία. Το SPF από 15 έως 25 προσφέρει μέτρια προστασία, ενώ από το 30 έως το 50 προσφέρει υψηλή προστασία. Καλό είναι να αποφεύγετε τα αντηλιακά με μικρότερους δείκτες, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή σε εμάς τους Έλληνες, που προφανώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος.
Άλλες προειδοποιήσεις που πρέπει να αναγράφουν τα αντηλιακά είναι οι εξής: Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο, έστω και αν φοράτε αντηλιακό. Η υπερβολική έκθεσή σας σ’ αυτόν είναι απειλή για την υγεία. Κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά μακριά από τον ήλιο. Η χρήση μειωμένης ποσότητας αντηλιακού μειώνει την προστασία. Η συχνή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική. Μία φορά την ημέρα δεν φτάνει.
Για να διαλέξετε το σωστό αντηλιακό, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας κάποιες σημαντικές παραμέτρους, όπως: Το αν ξεκινάτε για πρώτη φορά (για φέτος) την έκθεση στον ήλιο επίσης αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, π.χ. αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυκλίνη, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά. Σημαντικό αν είστε έγκυοι και αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στον ήλιο (μικρά εξανθήματα) και αν έχετε κληρονομική προδιάθεση στο μελάνωμα.
Ωστόσο οι χρυσοί κανόνες προστασίας του δέρματος σας από τον ήλιο είναι οι εξής:
Απλώστε το αντηλιακό σας 20΄ πριν βγείτε στον ήλιο. Αν κολυμπάτε πολλή ώρα ή κάνετε σπορ στην παραλία, προτιμήστε τα αδιάβροχα αντηλιακά. Μην τσιγκουνεύεστε με την ποσότητα αντηλιακού που απλώνετε. Μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα με πετσέτα, το παιχνίδι ή την άσκηση, επαναλάβετε την εφαρμογή. Αυξήστε την ποσότητα, τη συχνότητα επάλειψης και το δείκτη προστασίας στα παιδιά, γιατί έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.30 μέχρι τις 16.30.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου