Αυτό το άρθρο έχει στόχο να δώσει έναν «μπούσουλα» στην ελληνική οικογένεια για το τι σημαίνει ισορροπημένο και υγιεινό μενού και για το πώς πρέπει να τρώμε. Επίσης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα θέλαμε να απομυθοποιήσουμε ότι το «τρώμε υγιεινά» σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δίνουμε κάποιες συνταγές που αντιτίθενται στις «υποτιθέμενες» σύγχρονες αρχές διατροφής που τα θέλει «όλα στον ατμό» και ξαναβάζει στο τραπέζι την οικογένεια να μοιραστεί το παραδοσιακό νόστιμο, θρεπτικό φαγητό.
Η αλήθεια είναι ότι τα έξοδα για τη διατροφή είναι πολλά. Σαφώς και πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά λανθασμένα επικρατεί η άποψη ότι το καλό και υγιεινό φαγητό είναι και πιο ακριβό. Η λιτότητα και ο προσεκτικός χειρισμός των εσόδων θα πρέπει να χαρακτηρίζουν όλους τους ανθρώπους, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσμενείς συνθήκες αλλά και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.
Η διατροφή είναι το πρώτο και πιο σημαντικό κομμάτι όπου θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός εξόδων. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των διαιτολόγων για σωστή διατροφή και ταυτόχρονα να κάνουμε οικονομία; Η απάντηση είναι καταφατική. Πολύ συχνά συνδέουμε το υγιεινό φαγητό με το ακριβό. Όμως, δεν είναι αλήθεια. Οικονομικό είναι να κάνουμε τον προγραμματισμό μας, να ψωνίζουμε με λίστα και να γνωρίζουμε από την προηγούμενη μέρα πώς και τι θα μαγειρέψουμε.
Τα 5 βασικά λάθη στον τρόπο μαγειρέματος:
– χρησιμοποιούμε περισσότερο λάδι στο μαγείρεμα
– καταναλώνουμε τα ζυμαρικά και τα κρέατα μαζί με υπερβολικές ποσότητες σαλτσών και τυριών
– βάζουμε στις σαλάτες πολύ λάδι ή άλλα ντρέσινγκ
– βάζουμε στο τραπέζι πολλά και διαφορετικά φαγητά
– τηγανίζουμε τα λαχανικά και τις πατάτες, αντί να τα τρώμε βραστά ή στον ατμό.
Πηγή: diatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη