• Πρόσληψη

Με βάση το νόμο 1414/84 και το νόμο 1483/84, έχετε το δικαίωμα να προσληφθείτε στο διάστημα της εγκυμοσύνης σας. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη με τη δικαιολογία ότι είστε έγκυος. Ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει από εσάς να υποβληθείτε σε ιατρικές εξετάσεις για την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για την πρόσληψή σας, εφόσον αυτές δεν θέτουν σε κίνδυνο ούτε τη δική σας υγεία ούτε του εμβρύου. Στην αντίθετη περίπτωση, θα προσληφθείτε χωρίς την ιατρική αυτή βεβαίωση και θα προσκομίσετε τα πιστοποιητικά μετά τη λήξη της λοχείας.

• Απόλυση

Με βάση το νόμο 1082/80, ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να σας απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και για έναν χρόνο μετά τον τοκετό ή για μεγαλύτερο διάστημα, αν τυχόν αρρωστήσετε και η ασθένειά σας οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Αυτός είναι ένας νόμος, τον οποίο οι εργοδότες συνήθως δεν καταστρατηγούν. Ωστόσο, αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, ο εργοδότης μπορεί να σας απολύσει, π.χ. το κλείσιμο της επιχείρησης, ένα πειθαρχικό παράπτωμα ή η πλημμελής και μειωμένη εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Παρ΄ όλα αυτά, δεν έχει το δικαίωμα να σας απολύσει, επειδή μειώθηκε η απόδοσή σας στη δουλειά λόγω της εγκυμοσύνης.

• Άδεια μητρότητας

Είναι άδεια με αποδοχές και στην περίοδο αυτή δεν είναι δυνατόν να απολυθείτε. Η άδεια μητρότητας με βάση το νόμο 1539/85 είναι δεκαέξι εβδομάδες στον δημόσιο τομέα και δεκατέσσερις στον ιδιωτικό. Τις οκτώ εβδομάδες πρέπει να τις πάρετε πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες μετά από αυτόν. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τηρήσει αυτά τα χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση που γεννήσετε πρόωρα, θα πάρετε το υπόλοιπο της άδειας μετά τον τοκετό, έτσι ώστε ο χρόνος της να φτάνει συνολικά τις δεκαέξι εβδομάδες (ή τις δεκατέσσερις για τον ιδιωτικό τομέα). Για να ξεκινήσει η άδεια μητρότητας, πρέπει να προσκομίσετε στον εργοδότη σας ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο να δηλώνει την πιθανή ημερομηνία του τοκετού.

• Άδεια θηλασμού

Είναι άδεια με αποδοχές, την οποία δικαιούστε για το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού. Έτσι, το ωράριό μειώνεται κατά μία ώρα την ημέρα, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το πρώτο έτος. Έχετε τις εξής επιλογές: να πηγαίνετε στη δουλειά σας μία ώρα αργότερα, να φεύγετε μία ώρα νωρίτερα από το κανονικό ή να διακόπτετε για μία ώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να σας αρνηθεί αυτό το δικαίωμα ούτε να σας ανταμείψει λιγότερο, επειδή θα απουσιάζετε μία ώρα. Στις υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, η άδεια θηλασμού είναι δύο ώρες την ημέρα, μέχρι να γίνει το παιδί δύο ετών, και μία, ώσπου να γίνει τεσσάρων.

• Επιδόματα μητρότητας

Είναι οι αποδοχές που δικαιούστε κατά το διάστημα της άδειας μητρότητας, οι οποίες εξαρτώνται από το Ταμείο ή τον Οργανισμό στον οποίο είστε ασφαλισμένη.

Πηγή: mammycool.gr