Το Πάσχα έφθασε και οι αγορές για το εορταστικό τραπέζι ξεκίνησαν. Τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για ακατάλληλα τρόφιμα, η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού έχει κλονιστεί. Να μερικά απλά βήματα για αγορές με ασφάλεια.
Συνθήκες υγιεινής
Το κατάστημα από το οποίο πραγματοποιούμε τις αγορές των τροφίμων μας πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού και των εργαλείων (φόρμες εργασίας, εργαλεία κοπής ή σερβιρίσματος).
Κρέατα
• Δεν αγοράζουμε κρέατα, από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των κρεάτων που πωλούν.
• Το κρέας, γενικά, πρέπει να είναι σιτεμένο (ώριμο κρέας), για να είναι πιο τρυφερό και γευστικό.
• Το αρνάκι θεωρείται ότι είναι αρνάκι γάλακτος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όταν είναι μέχρι ηλικίας 4 μηνών.
• Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
• Το αρνίσιο συκώτι έχει χρώμα λίγο πιο σκούρο από το μοσχαρίσιο και είναι το ίδιο τρυφερό. Η οσμή και η γεύση του έχουν την ιδιάζουσα χαρακτηριστική μυρωδιά του αρνιού. Η αρνίσια συκωταριά θεωρείται ιδανική για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
• Το αρνίσιο κρέας περιέχει διπλάσιο λίπος από το μοσχαρίσιο και λίγο περισσότερο από το χοιρινό, γι’ αυτό πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
• Το φρέσκο αρνί έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και το λίπος του μοιάζει με μεδούλι. Προσοχή όμως, όταν το κρέας έχει θαμπό χρώμα, είναι σκληρό ή φέρει εκχυμώσεις, γιατί τότε σημαίνει ότι είναι ακατάλληλο.
• Το κρέας του αρνιού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, φώσφορο και σίδηρο.
• Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας από το αρνάκι, έχει λιγότερο λίπος, αλλά ψήνεται πιο δύσκολα στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
• Το παραδοσιακό κοκορέτσι, οι γαρδούμπες και τα άλλα εδέσματα που προέρχονται από εντόσθια ζώων, θα πρέπει να παρασκευάζονται από εντόσθια αμνών γάλακτος και όχι από αυτά των ενήλικων ζώων, που μπορεί να έχουν προσβληθεί, από ασθένειες.
• Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την καταγωγή των ζώων, των οποίων το κρέας αγοράζουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα εγχώρια κρέατα έχουν σφραγίδα μπλε. Η ένδειξη «εγχώριο» δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται. Τα εισαγόμενα από την Ε.Ε. και τις Τρίτες Χώρες κρέατα έχουν, πάλι, μπλε σφραγίδα, με την ένδειξη της χώρας, από την οποία προέρχονται (π.χ. «ΒG» = Βουλγαρία).
Τα ζώα, τα οποία εισάγονται στη χώρα μας ζωντανά και σφάζονται εδώ, φέρουν επιπλέον μια πράσινη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης. Το σχήμα της σφραγίδας δηλώνει το είδος του ζώου, δηλαδή το μοσχάρι και το αρνί φέρουν σφραγίδα σε σχήμα ρόμβου, το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος φέρουν σφραγίδα σε σχήμα παραλληλόγραμμου κ.λπ..
Πηγή: diatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη