Οι «κουκουβάγιες» προτιμούν να κινούνται με της… νύχτας τα μάτια, σε αντίθεση με τα «πρωινά πουλιά» που ξυπνούν νωρίς νωρίς και κοιμούνται και νωρίτερα τα βράδια.

Το ποιος είναι ο «χρονότυπός» μας, όπως λέγεται, δεν επηρεάζει μόνο το ωράριο της δουλειάς μας ή το πότε θα φάμε και θα γυμναστούμε, αλλά και τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας, δείχνει μια νέα αμερικανική μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπίγκαμτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, τα άτομα που κοιμούνται αργά (και ξυπνούν αργά) δυσκολεύονται περισσότερο να ελέγξουν τις εμμονές τους ή τις καταναγκαστικές συμπεριφορές τους σε σύγκριση με όσους κοιμούνται νωρίς.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν για μία εβδομάδα 20 άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), η οποία χαρακτηρίζεται από τις εμμονικές σκέψεις και τις επαναλαμβανόμενες καταναγκαστικές συμπεριφορές και 10 άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα ΙΨΔ, που όμως δεν είχαν λάβει επίσημη διάγνωση για τη διαταραχή.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν ένα «ημερολόγιο ύπνου» στο οποίο έγραφαν τις ώρες που κοιμούνται και ξυπνούν, καθώς και ένα «ημερολόγιο διάθεσης» όπου αξιολογούσαν κατά πόσο ένιωθαν πως μπορούν να ελέγξουν τις αγχωτικές τους σκέψεις ή να καταπνίξουν την ανάγκη για καθημερινά «τελετουργικά» (π.χ. επίμονο πλύσιμο χεριών, επαναλαμβανόμενες πράξεις ή επανάληψη λέξεων και φράσεων, οργάνωση χώρου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης