Η «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου από τις 12 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου με τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Νίκο Κουρή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Γραμμένο το 1902, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά – που «μετράει» τέσσερις παραστάσεις έως σήμερα στο Εθνικό Θέατρο- αποτελεί συνειδητή προσπάθεια συνεισφοράς του συγγραφέα στο «Θέατρο των Ιδεών» και στην ανύψωση του ελληνικού θεάτρου της εποχής.  

Από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, η «Τρισεύγενη» είναι ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό. Ένα παραμυθόδραμα και ένας ύμνος στην ομορφιά που δεν υποτάσσεται σε νόμους και κανόνες.  Στη «μοναχοκόρη» του Κωστή Παλαμά, η μορφή της Τρισεύγενης γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων. Έργο νεωτερικό για την εποχή του, προκάλεσε την τότε κριτική, αγνοώντας τις καθιερωμένες δραματουργικές συμβάσεις, η ποιητική του αξία όμως παραμένει αδιαμφισβήτητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λυδία Κονιόρδου που σκηνοθετεί αυτό το κείμενο – σταθμό στη νεοελληνική δραματουργία σημειώνει: «Με αφορμή μια απλή ιστορία ανεπίδοτης αγάπης, ο Παλαμάς χτίζει με σοφή θεατρική αρμοδεσιά και ολοκληρωμένους χαρακτήρες ρόλους – πρόκληση για τον ηθοποιό – ένα οιστρήλατο γνήσια θεατρικό έργο, που αναδεικνύει με πάθος τις κυρίαρχες ιδέες και τις συγκρούσεις τους που χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται στα έκπληκτα, εφησυχασμένα μάτια της εποχής μας».   

Τα σκηνικά επιμελείται ο Βασίλης Μαντζούκης, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τη μουσική ο Τάκης Φαραζής, την κίνηση η Αποστολία Παπαδαμάκη και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Στην παράσταση συμμετέχουν ακόμη οι Γιώργος Γάλλος, Φαίδων Καστρής, Αργύρης Πανταζάρας, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ευγενία Αποστόλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Τζίνα Θλιβέρη Σεβίλλη Παντελίδου και Αμαλία Τσεκούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης