Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν: οι γυναίκες έχουν ανάγκη τη φιλία περισσότερο από τους άνδρες. Και αυτό γιατί η ανδροκρατούμενη κοινωνία που ζούμε καθιστά απαραίτητη την αλληλοκατανόηση. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να μιλήσουν για όσα τις απασχολούν σε μια φίλη τους παρά στον άνθρωπο που αγαπούν.

Παρόλα αυτά η γυναικεία φιλία χαρακτηρίζεται από την απροθυμία ανταλλαγής συναισθημάτων , κρυφών επιθυμιών και ανομολόγητων εμπειριών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο δρ. Στέφανος Καραγιαννόπουλος καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής του τμήματος Προλητπικής Ιατρικής στην κλινική “Κυανούς Σταυρός”  εξηγεί: «Οι ανδρικές φιλίες είναι επιχειρηματικές προσπάθειες. Οι φίλοι λειτουργούν ως συνεργάτες. Οι φίλες ως σύμμαχοι ψυχής. Φιλία μεταξύ ετερόφυλων σπάνια παραμένει φιλία. Η ένταξη του ατόμου στην κοινωνία έχει βαθιές ρίζες πίσω στην εξέλιξη των ειδών και είναι εγγεγραμμένη στα γονίδιά του. Ο διμορφισμός χαρακτηρίζει τη γόνιμη μονάδα αναπαραγωγής των θηλαστικών. Η ομάδα συγκροτείται για να επιλύει προβλήματα επιβίωσης, δηλαδή τροφής, σεξ και άμυνας σε εξωτερικές επιθέσεις.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατη μελέτη αγγλικού πανεπιστημίου έδειξε ότι οι γυναίκες δημιουργούν ουσιαστικότερες και μακροβιότερες φιλίες συγκριτικά με τους άνδρες. Η μελέτη έγινε σε 10.000 γυναίκες και διήρκεσε 10 χρόνια. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην αλλάξουν φίλες στη διάρκεια της δεκαετίας, ότι δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις φίλες τους και ότι στέκονται δίπλα σε αυτές ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 75% των σταθερών φιλικών δεσμών είναι του ίδιου φύλου.

Η γυναικεία φιλία, αν και πυροδοτεί ζήλια, θυμό, υστερικό φθόνο, εμπνέει κατανόηση και αγάπη. Στο μίσος και τον έρωτα, οι γυναίκες γίνονται βάρβαρες. Τα πλούτη τις κάνουν αλαζονικές, η ομορφιά υπερήφανες, η ασχήμια ραδιούργες. Ωστόσο εμπιστεύονται τα ένστικτά τους, για να επιλέξουν τις φίλες τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης