Η καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας είναι σύνθετη και απαιτητική, και αυτό γιατί πρέπει να ανταποκριθεί σε ποικίλους ρόλους και να του φέρει όλους σε πέρας με επιτυχία.

Αν ανήκεις στη κατηγορία των γυναικών που μετά τη δουλειά τις «περιμένει» το σπίτι και τα παιδιά, σου δίνουμε γρήγορες λύσεις για να τα βγάλεις πέρα με το νοικοκυριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν απλοί και γρήγοροι τρόποι να κάνεις για να καθαρίσεις το σπίτι σου και να «χτυπήσεις» στις εστίες μικροβίων που μπορεί να έχει κάθε δωμάτιο και έτσι να πετύχεις το στόχο σου: σπίτι πεντακάθαρο, χωρίς να χάσεις πολύτιμο χρόνο.

Στην κρεβατοκάμαρα

Στρώνεις το κρεβάτι, διπλώνεις τα ρούχα, ανοίγεις τις κουρτίνες… Αυτές οι δουλειές καλύπτουν περισσότερο θέματα αισθητικής και όχι καθαριότητας. Αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει -ιδίως αν έχεις αλλεργίες ή επιτρέπεις στο κατοικίδιό σου να εισέλθει στο χώρο- είναι να απαλλαγείς από τη σκόνη και τους αλλεργιογόνους οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνε το ελάχιστο

Ξεσκόνισμα και σκούπισμα μία φορά την εβδομάδα. Το ξεσκονόπανο πρέπει να περάσει σχολαστικά από όλες τις εσοχές των κομοδίνων, ενώ η σκούπα να μπει και κάτω από το κρεβάτι και τα κομοδίνα. Αν είσαι αλλεργική στη σκόνη, προτίμησε τα ξεσκονόπανα με microfiber, τα οποία «μαζεύουν» τη σκόνη, χωρίς να τη διαχέουν στο χώρο. Επιπλέον, προτίμησε ηλεκτρικές σκούπες με ενισχυμένα φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα και φρόντιζε να αλλάζεις τη σακούλα ανά εβδομάδα ή και αμέσως μετά το σκούπισμα αν υπάρχουν οργανικές ακαθαρσίες (για παράδειγμα, ψίχουλα).

Αν θέλεις κάτι παραπάνω

– Άλλαζε σεντόνια συχνότερα, ιδίως αν έχεις υπόνοιες ότι κυκλοφορούν ακάρεα. Πλένε τα στο πλυντήριο τακτικά και άφησε τα να στεγνώνουν στον ήλιο.

– Προμηθεύσου ένα καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA. Φιλτράρει τα αιωρούμενα σωματίδια και μειώνει το ποσοστό σκόνης στον αέρα. Στην περίπτωση που δεν δίνεις σε εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού τα χαλιά και τις μοκέτες σου, καθάρισέ τα με έναν ατμοκαθαριστή μία φορά το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα βεβαιωθείς ότι εξουδετέρωσες κάθε αλλεργιογόνο μικροοργανισμό.

– Πλένε και τα μαξιλάρια, τα κουβερλί καθώς και τα καλύμματα του κρεβατιού τουλάχιστον κάθε δύο μήνες, ώστε να απαλλαγείς από τη σκόνη.

Στο καθιστικό

Νιώθεις ενοχές για τα σκουπιδάκια που έκρυψες προσωρινά κάτω από το χαλί; Καλό είναι να επανορθώσεις γρήγορα. Αυτό που επιβάλλεται να κάνεις στο καθιστικό δεν είναι μόνο ξεσκόνισμα και σκούπισμα, αλλά και καθάρισμα των τηλεχειριστηρίων. Ακόμη και αν φαίνονται καθαρά, να τα καθαρίζεις πάντα σαν να φιλοξενούσαν έναν ολόκληρο κόσμο μικροβίων.

Κάνε το ελάχιστο

Ξεσκόνιζε και σκούπιζε το καθιστικό περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που πάσχεις από αλλεργίες ή άσθμα.

Αν θέλεις κάτι παραπάνω

– Καθάρισε με ένα υγρό μαντιλάκι τα τηλεχειριστήρια, το «ποντίκι», το μάους παντ και το πληκτρολόγιο του Η/Υ σου, μία φορά την εβδομάδα – ιδίως αν κάποιος από την οικογένειά σου είναι άρρωστος.

– Αφαίρεσε τους λεκέδες από τα χαλιά τη στιγμή που δημιουργούνται. Άπλωσε τοπικά ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν και άφησέ το να δράσει.

Στην κουζίνα

Αν διάβαζες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η τουαλέτα μπορεί να είναι πιο καθαρή (όσον αφορά στα μικρόβια) από τους πάγκους της κουζίνας, θα το πίστευες; Κι όμως, στους πάγκους της κουζίνας μπορεί να βρεθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως ο στρεπτόκοκκος και η σαλμονέλα, αφού δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα ισχυρά απολυμαντικά.

Κάνε το ελάχιστο

– Καθάριζε το σφουγγαράκι κουζίνας που χρησιμοποιείς και φροντίσε να το αντικαθιστάς με καινούργιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στους μικρούς του πόρους βρίσκουν καταφύγιο μικροοργανισμοί και βρωμιές, τους οποίους κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να καθαρίσεις μία επιφάνεια, τους διασπείρεις. Για να το καθαρίσεις, μπορείς απλούστατα να το βάλεις στο πλυντήριο πιάτων ή να το τοποθετήσεις -βρεγμένο- στο φούρνο μικροκυμάτων για ελάχιστα δευτερόλεπτα (με μεγάλη προσοχή). Για να διατηρείς τους πάγκους εργασίας καθαρούς, χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας.

Αν θέλεις κάτι παραπάνω

– Ψέκασε τους πάγκους και τις επιφάνειες κοπής με ένα αντιμικροβιακό σπρέι, μετά από την ετοιμασία κάθε γεύματος. Άφησέ το να δράσει και ξέπλυνε καλά.

– Καθάρισε το χερούλι του ψυγείου, των ντουλαπιών ή το ακουστικό του τηλεφώνου μετά από την ετοιμασία κάθε γεύματος, με ένα καθαριστικό με αντιμικροβιακή δράση, για να εμποδίσεις τη διασπορά μικροβίων.

Στο μπάνιο

Ο νιπτήρας, το σιφόνι, ακόμη και το τηλέφωνο του ντους μπορεί να δώσουν καταφύγιο σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κάνε το ελάχιστο

– Χρησιμοποίησε υγρά μαντιλάκια με αντιμικροβιακή δράση για να καθαρίζεις τακτικά. Καλό είναι να τα αφήνεις κοντά στην τουαλέτα, στην περίπτωση που τα χρειαστεί κάποιος καλεσμένος σου.

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθάρισε τα είδη υγιεινής με ένα υγρό με αντιμικροβιακή δράση.

Αν θέλεις κάτι παραπάνω

– Σφουγγάρισε το δάπεδο, μία φορά την εβδομάδα, χωρίς να ξεχάσεις τα σημεία πίσω από την κολόνα του νιπτήρα ή τη βάση της λεκάνης!

– Ψέκασε το μπάνιο και το εσωτερικό της κουρτίνας με ένα αραιωμένο απολυμαντικό υγρό, μετά από κάθε ντους, για να εμποδίσεις την ανάπτυξη μούχλας. Άσ’ το να δράσει για μερικά λεπτά και ξέβγαλέ το.

– Αντικατάστησε την κουρτίνα του μπάνιου κάθε 6 μήνες. Επιπλέον κάθε έξι μήνες, φρόντισε να καθαρίζεις καλά το καλάθι για τα άπλυτα.

– Καθάρισε τον κάδο του πλυντηρίου μία φορά το μήνα, βάζοντας να δουλέψει με λίγη μαγειρική σόδα στο πρόγραμμα των 900 C.

– Απολύμανε το ντισπένσερ του κρεμοσάπουνου, αλλά και τις σωλήνες του καλοριφέρ στο οποίο στεγνώνεις τις πετσέτες.

Πηγή: Prevention

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης