Κόκκινο συναγερμό σημαίνει η Frontex, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα στα ελληνικά νησιά με την άφιξη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Μάλιστα η Ύπατη Αρμοστεία με ανακοίνωσή της κατηγορεί τις ελληνικές Αρχές ότι ουσιαστικά… είναι ακυβέρνητες στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης, με τα αρμόδια Υπουργεία να ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση και αντιμετώπιση του προβλήματος ως ευρωπαϊκού και όχι μόνο με ελληνική διάσταση.
«Εδώ και μήνες η Υ.Α. προειδοποιεί για την επιδεινούμενη προσφυγική κρίση στα ελληνικά νησιά. Οι υποδομές και υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ορίσουν ένα όργανο το οποίο θα συντονίζει την ανταπόκριση εκτάκτου ανάγκης και θα στήσει έναν επαρκή μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα στις προσπάθειές της αυτές. Η Υ.Α. συνεχίζει να παρέχει στήριξη στις ελληνικές αρχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζητάει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί το πρόβλημαΣυγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζητάει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί το πρόβλημα, που απασχολεί κυρίως τον ευρωπαϊκό νότο, σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί απαραίτητη τη λήψη αποφάσεων για το μεταναστευτικό από τα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας της Ε.Ε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) επίσης παρουσιάζοντας τα δικά του στοιχεία ζητεί τη συνδρομή όλων των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση για την Ευρώπη που απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να προσφέρουν τη στήριξή τους στις εθνικές αρχές που υποδέχονται μαζικά τους μετανάστες στα σύνορά τους», όπως υπογράμμισε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεζερί. «Η Frontex έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη επιπρόσθετο εξοπλισμό και προσωπικό για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις της στην Ελλάδα και την Ουγγαρία», πρόσθεσε.
Στοιχεία-ρεκόρ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων μέσω θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου έως τις 14 Αυγούστου 2015 έφτασε τις 158.456. Κατά την ίδια περίοδο, 1.716 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αφίξεων (θαλάσσιων και χερσαίων) στις 160.172.
Μέσα στον Ιούλιο έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες (50.242) απ’ ό,τι σε όλο το 2014 (43.500)Ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Μέσα στον Ιούλιο έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες (50.242) απ’ ό,τι σε όλο το 2014 (43.500). Την περασμένη εβδομάδα (8 – 14 Αυγούστου) συνολικά 20.843 άνθρωποι έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα, σχεδόν οι μισοί από όσους έφτασαν συνολικά το 2014. Η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων της τελευταίας εβδομάδας ήταν Σύροι (16.997 άνθρωποι ή το 82% του συνόλου), Αφγανοί (2.847 ή 14%) και Ιρακινοί (582 ή 3%), επιβεβαιώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεοαφιχθέντων είναι πιθανόν να πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στο καθεστώς του πρόσφυγα.
Μαζί με τα τελευταία αυτά στοιχεία από την Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο φέτος ανέρχεται σε 264.500 περίπου, συμπεριλαμβανομένων 158.456 στην Ελλάδα, περίπου 104.000 στην Ιταλία, 1.953 στην Ισπανία και 94 στη Μάλτα.
Διαβάστε ακόμη: Έκρυθμη η κατάσταση: νέα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταξύ μεταναστών
Μεταναστευτικό: Από το Μποντρούμ στην Ψέριμο…