Ποινική δίωξη για εκβίαση και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κατά αλλοδαπού, που φέρεται να απαίτησε, με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού «λύτρα» από κάτοικο της Ρόδου για να του επιτρέψει να έχει πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή του, τα οποία και κρυπτογράφησε.

Πρόκειται για την πρώτη κακουργηματική υπόθεση εκβίασης με τη χρήση του διαδικτύου, που απασχολεί την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τακτικός Ανακριτής Ρόδου, που θα αναλάβει με την έναρξη του δικαστικού έτους, θα απευθύνει αίτημα στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών ιχνών του αλλοδαπού, τα στοιχεία του οποίου έχουν ήδη εντοπιστεί από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Θύμα, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, είναι ένας 29χρονος κάτοικος Ρόδου, του οποίου ο υπολογιστής server της επιχείρησης του πατέρα του, που ο ίδιος διευθύνει, μολύνθηκε με το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware».

Το συγκεκριμένο λογισμικό, κοινώς «ιός των 100 ευρώ», παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας – παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Επιπλέον αναφέρει ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash. Ο 29χρονος κατήγγειλε ότι παρατηρήθηκε αδυναμία λειτουργίας ενός από τους τερματικούς Η/Υ του καταστήματος που εργάζεται.

Από περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των αρχείων του υπολογιστή είχαν κρυπτογραφηθεί από το ως άνω λογισμικό, ενώ υπήρχε και ένα μήνυμα οθόνης που ζητούσε από την εταιρεία το ποσό των 3.000 δολαρίων Η.Π.Α. προκειμένου να γίνει επαναφορά των αρχείων.

Από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι ο δράστης προέτρεπε τον παθόντα να επικοινωνήσει με την ηλεκτρονική διεύθυνση caextremel@gmail.com προκειμένου να διαπιστώσει ότι όντως έχει τη δυνατότητα αποκρυπτογράφησης των αρχείων, αν γίνει καταβολή του ζητούμενου χρηματικού ποσού.

Πηγή: www.dimokratiki.gr