Τουρκικός πολιτιστικός σύλλογος ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου ότι σχεδόν όλα τα τζαμιά και τα νεκροταφεία στο νησί της Κω (Ιstankoy- όπως αναφέρεται) της Ελλάδας «καταστράφηκαν» και έκλεισαν για τους προσκυνητές.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων της Ρόδου, της Κω και της Δωδεκανήσου προέτρεψε την Ελλάδα να σεβαστεί την ελευθερία της θρησκείας στην τουρκική κοινότητα της Κω πριν από το φεστιβάλ της Εid-al Adha (Μουσουλμανική γιορτή της θυσίας).
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Mustafa Kaymakçı, με γραπτή δήλωση υποστηρίζει πως το τζαμί Algerian Gazi Hasan Pasha (Lonca) Mosque, δεν έχει επισκευαστεί μετά από τον σεισμό του 2017 που κατέστρεψε τη δομή του.
Ο σύλλογος που ιδρύθηκε από τους Τούρκους που μετανάστευσαν από τη Ρόδο και την Κω στην Τουρκία, εδρεύει στη δυτική επαρχία της Σμύρνης στις ακτές του Αιγαίου.
Ο κ. Kaymakçı δήλωσε ότι καταστράφηκαν επίσης τα καταστήματα που βρίσκονται κάτω από το τζαμί – τα οποία ανήκαν στο διαμέρισμα του Kos Muslim Foundation Properties.
Υποστήριξε ακόμη ότι ένα άλλο τζαμί στο χωριό Γεμέ (Πλατινί) στο νησί υπέστη ζημιές λόγω του σεισμού. «Ωστόσο, η αποκατάσταση του τζαμιού δεν επιτρέπεται με τοπικούς μουσουλμάνους αναγκασμένους να χρησιμοποιούν την αυλή τους για τις καθημερινές προσευχές τους».
«Οι μουσουλμανικοί, τάφοι και νεκροταφεία (Masjids) της Κω παραμελούνται και σχεδόν όλοι καταστρέφονται», ανέφερε.
Ο Kaymakçı δήλωσε ότι οι χώροι λατρείας και άλλοι ευσεβείς τόποι στην Κω βρίσκονται υπό την κανονική διαχείριση των ακινήτων της Kos Muslim Foundation.
«Ωστόσο, η Ελλάδα αφήνει τα ιδρύματα να χρεοκοπούν», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ανάγκασε τα ιδρύματα να πουλήσουν τα ακίνητά τους παρά τις διεθνείς συμφωνίες.
Οι μουσουλμανικές ευσεβείς δωρεές στην περιοχή της Δυτικής Θράκης της Ελλάδας καθώς και στη Ρόδο και την Κω αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της οθωμανικής εποχής και σήμερα διοικούνται από άτομα που διορίζονται από την Αθήνα.
Ο κ. Kaymakçı δήλωσε ότι 34 εκτάρια γης στην Κω που ανήκαν σε μουσουλμανικό ίδρυμα πωλήθηκαν πρόσφατα σε τουριστική εταιρεία πολύ κάτω από την πραγματική τιμή.
«Ομοίως, περισσότερα από 70 αγροτεμάχια – υπό μουσουλμανικά ιδιόκτητα ιδρύματα – είχαν πωληθεί προηγουμένως στους δήμους».
Ο κ. Kaymakçı πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτησίες του μουσουλμανικού ιδρύματος στη Ρόδο πωλούνταν με τον ίδιο τρόπο.
«Ζητάμε από την Ελλάδα τις τελικές πολιτικές αφομοίωσης που έχουν εφαρμοστεί στους Τούρκους στα νησιά και να σεβαστούν την ελευθερία θρησκείας και λατρείας της κοινωνίας του Κόσκου πριν από την εορτή της θυσίας», ανέφερε.
Το δημοσίευμα καταλήγει πως στη «Ρόδο και την Κω φιλοξενούνται περί τους 6.000 Μουσουλμάνοι-Τούρκοι μειονοτικοί».
Πληροφορίες από: Anadolu Agency- hurriyetdailynews