Για την Ελλάδα η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, ειδικά σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος μιλώντας στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ παρουσία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.

Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, «σε μια περίοδο όπου το κράτος περικόπτει μισθούς και συντάξεις, για να εξοικονομήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014, ενώ παράλληλα οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δυσβάσταχτο «χαράτσι» στα ακίνητα, για να συγκεντρώσει το κράτος έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με έγκλημα το να αδιαφορούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που στοιχίζει στη χώρα μας 20 δισ. ευρώ το χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι «εάν μπορούσαμε να εξαλείψουμε το κόστος της διαφθοράς και το κόστος της γραφειοκρατίας (που ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ το χρόνο), το πρόβλημα του δημοσίου χρέους δεν θα υπήρχε».

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η μόνη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Βρίσκεται όμως στη χειρότερη θέση, σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες, όσον αφορά την αντίληψη περί διαφθοράς».

«Στην ετήσια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 94η θέση, μαζί με χώρες όπως η Σενεγάλη, η Κολομβία, η Ινδία και το Μπενίν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δείκτης απεικονίζει αντιλήψεις και όχι πραγματικά γεγονότα, δεν αποτελεί άλλοθι σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από την προσέλκυση επενδύσεων. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτού του είδους οι δείκτες αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης για την επιλογή μιας χώρας ως επενδυτικού προορισμού», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να δοθεί από όλους, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του κράτους, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθούν οι ρίζες του προβλήματος: «η πολυνομία και η ασάφεια στους νόμους, η υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, η γραφειοκρατία, η ελλιπής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η κουλτούρα της ατιμωρησίας», επισήμανε.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα, ωθώντας στη συναλλαγή ακόμα και τους πιο ακέραιους λειτουργούς».

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης