Στον Πλατύκαμπο Λάρισας συγκεντρώνονται αυτή την ώρα αγρότες της Θεσσαλίας και των Σερρών, οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν προκειμένου να εκλέξουν νέα συντονιστική επιτροπή και να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι αγρότες να προχωρήσουν στην κατάληψη της εθνικής οδού, κόβοντας και πάλι την Ελλάδα στα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, αγρότες της Ν. Χαλκηδόνας απέκλεισαν με αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας στο ύψος της Ν. Χαλκηδόνας.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα τους θα συναντηθεί το μεσημέρι με βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας καθορίστηκαν τα αιτήματα των αγροτών, που είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για 3 χρόνια.

– Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα όπως αποφασίστηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Άμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και την παροχή αρδευτικού νερού.

– Μείωση κόστους παραγωγής: στα γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, σπόρια,    φτηνότερο ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση.

– Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%,

– Άμεση οικονομική στήριξη των βασικών αγροτικών προϊόντων που κατέρρευσαν (δημητριακά – λάδι – γάλα – βιομηχανικό ροδάκινο – αχλάδι).

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ιδιαίτερα για την βαμβακοκαλλιέργεια σε μια χρόνια που η διεθνής συγκυρία είναι πολύ άσχημη για το προϊόν.

– Άμεση καταβολή των χρημάτων από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία στις επαρχίες Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αγιάς και για την ξηρασία 2007 Μελίας – Ναρθακίου.

– Άμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες στο ύψος του επιτοκίου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

– Προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ψηφίζοντας τον καινούργιο Κώδικα  Τροφίμων και Ποτών και αναγραφή της προέλευσης και σύστασης του ποσοστού φρέσκου γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αντίστοιχη σήμανση για όλα τα διατροφικά προϊόντα.

– Υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβρη του 2005 για τη μετατροπή του εργοστάσιου ΕΒΖ Λάρισας σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης υπό κρατικό έλεγχο.

– Προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ψηφίζοντας τον καινούριο κώδικα τροφίμων και ποτών και αναγραφή της προέλευσης σύστασης όλων των διατροφικών προϊόντων.

Ανοιχτή η εθνική Θεσσαλονίκης -Βέροιας

Το βράδυ αποχώρησαν από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Βέροιας, οι αγρότες που είχαν κλείσει το δρόμο με τα τρακτέρ τους από το πρωί, στο ύψος της Χαλκηδόνας. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τους βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θόδωρο Καράογλου, Γιώργο Σαλαγκούδη, Αδάμ Ρεγκούζα και τον βουλευτή  Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Γερανίδη, στους οποίους έθεσαν τα αιτήματά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης