Στην άσκηση έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι συνήγοροι της 19χρονης που κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα trafficking και παράνομης παρακράτησης μέσα στο «διαμέρισμα κολαστήριο» της Ηλιούπολης από έναν αστυνομικό, θύμα βιασμού από τον πατέρα της ενώ ήταν ανήλικη αλλά και από ένα ακόμα άτομο το οποίο την εξέδιδε. Σύμφωνα με την απόφαση όμως του δικαστηρίου, ο πατέρας της κοπέλας αθωώθηκε και στους άλλους δυο κατηγορούμενους επιβλήθηκαν διαφορετικές ποινές.
Τα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με τις δικηγόρους της 19χρονης Αντωνία Λεγάκη και Δήμητρα Κεραμυδά, τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε «νόμιμη περίπτωση άσκησης έφεσης κατά της ανωτέρω αποφάσεως από τον Εισαγγελέα Εφετών, στον οποίο θα προσφύγουμε με αίτησή μας, θα προβούμε δε σε σχετική παράσταση ενώπιον της κ. Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών».
Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν περιπτώσεις που παραβιάστηκε η νομιμότητα ενώ σημειώνουν και κάποιες διαφοροποιήσεις στην απόφαση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα,
«Αθωώθηκε ο πατέρας που βίαζε το 11χρονο παιδί του, παρ’ ότι το παιδί είχε μιλήσει και στον πρώτο σύντροφό του ήδη από 16 ετών και αργότερα στα 18 στον αστυνομικό, τον οποίο εμπιστεύτηκε για να τη σώσει από τον πατέρα. Παρ’ ότι δηλ. το παιδί, δεν θα είχε γίνει θύμα trafficking αν δεν προσπαθούσε να φύγει από το σπίτι για να γλυτώσει τους βιασμούς του πατέρα, το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι αυτοί δεν συνέβησαν….
Αθωώθηκε ο κατηγορούμενος για τον οποίο οι Αρχές αρνήθηκαν να ερευνήσουν και να συλλέξουν στοιχεία, από την πρώτη στιγμή ως το ακροατήριο…
Αθωώθηκε ο αστυνομικός για τη δεύτερη κοπέλα, η οποία, πάσχουσα από μετατραυματικό στρες, επέλεξε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να μην παραστεί στη δίκη και εξ αυτού του λόγου κρίθηκε αναξιόπιστη…
Ο αστυνομικός – έμπορος ανθρώπων, έφερε στο δικαστήριο έγγραφο της ΕΛΑΣ στο οποίο αναφέρεται ως πολύτιμο στέλεχος για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων (!) όταν τον Ιούλιο του 2021, η ΕΛΑΣ εξέδιδε ανακοινώσεις ότι δεν είναι καν αστυνομικός γιατί ήταν σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης!
Αναγνωρίστηκε στον αστυνομικό το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με την αιτιολόγηση ότι του χορηγήθηκε από τον εισαγγελέα της φυλακής όπου κρατείτο, διήμερη άδεια και αυτός επέστρεψε! Να σημειωθεί ότι οι προφυλακισμένοι δεν δικαιούνται άδεια, συνεπώς θα πρέπει να εξηγηθεί από την Εισαγγελία γιατί του χορηγήθηκε σκανδαλωδώς ένα προνόμιο που δεν χορηγείται σε άλλους κρατούμενους. Το γεγονός δε ότι δεν απέδρασε, δεν διέπραξε δηλ. κι άλλο αδίκημα σε δύο μέρες, πολύ απέχει από την «καλή συμπεριφορά μετά την πράξη»…
Έτσι, για τις ίδιες πράξεις, ο ένας κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 12 έτη και επιστρέφει στη φυλακή και ο άλλος σε πέντε έτη και έξι μήνες και αποφυλακίζεται με αναστολή ως το εφετείο».
Τέλος, επισημαίνουν ότι η καταδίκη του αστυνομικού και του συγκατηγορούμενου του είναι «μεγάλη νίκη των παθουσών και της κοινωνίας που τις διέσωσε αρχικά και στάθηκε συλλογικά στο πλάι τους σε όλη τη διάρκεια της δίκης».