Η θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων -της Αρχαίας Ολυμπίας, του Ασκληπιείου Επιδαύρου, των Δελφών, των Μυκηνών, του Μυστρά, του Ηραίου Σάμου, της Αρχαίας Μεσσήνης, της Αφαίας Αίγινας, του Επικούρειου Απόλλωνα, του Κάστρου Πλαταμώνα και των Σπαθών Ολύμπου- τέθηκε προς συζήτηση στη σύσκεψη των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.
«Στη βάση αυτής της συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει μεταξύ των δύο υπουργείων, προχωρούμε έγκαιρα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκιση έντεκα εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Πάντοτε με γνώμονα την πρόληψη, τη σωστή προετοιμασία, δουλεύουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε τον πλούτο της χώρας, την πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό μας περιβάλλον», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη τόνισε: «Το περασμένο καλοκαίρι ήταν μια δύσκολη περίοδος με μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Με βάση πολυεπιστημονικά κριτήρια, διαμορφώσαμε έναν κατάλογο με τους αρχαιολογικούς χώρους που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται ανάλογη πρόνοια για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων στην επικράτεια- προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα καθαρισμοί εντός και εκτός των οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και σχέδια απομάκρυνσης ανά χώρο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τρωτότητά τους. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι περιφέρειες και οι δήμοι, αφού λάβουν γνώση, να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Ακόμη, στη σύσκεψη έγινε συνολική αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώροι, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συζητήθηκαν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταρτιστεί από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των περιφερειών και τους οικείους δήμους για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».