Τις περισσότερες φορές φίλοι και γνωστοί αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου για τους τσακωμούς ακόμη και χωρισμούς ζευγαριών, που έχουν ως αιτία το Facebook. Ο νέος τρόπος «τσεκαρίσματος» του/της συντρόφου είναι ο ιστότοπος του Facebook, στον οποίο «ανεβαίνουν» καθημερινά χιλιάδες φωτογραφίες. Κάποιος που μπορεί να μην έχει ενημερώσει το έτερον του ήμισυ για κάποια έξοδό του ή για την παρέα με την οποία βγήκε, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί εκτεθειμένος, αφού φίλοι σπεύδουν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες της εξόδου στο Facebook, από όπου μπορεί να τις δει οποιοδήποτε εγγεγραμμένο μέλος.

«Περίεργα» ενσταντανέ, ανεπιθύμητες παρέες, φωτογραφίες με μαγιό ή ασυνήθιστες πόζες, κρυφές συνομιλίες στο Facebook, είναι οι βασικότερες αιτίες τσακωμών των ζευγαριών που αρκετές φορές καταλήγουν στο χωρισμό.

Ο Παύλος είναι 24 ετών και πριν από ενάμισι μήνα χώρισε με την κοπέλα του 22 ετών, με την οποία ήταν μαζί σχεδόν ένα χρόνο. «Η κοπέλα μου έφτιαξε κρυφά σελίδα στο Facebook, χωρίς να βάλει τα αληθινά της στοιχεία, ώστε να με τσεκάρει σε καθημερινή βάση. Κάποιες φορές της έλεγα ψέματα για τα άτομα με τα οποία συνομιλώ στο Facebook, μάλλον το καταλάβαινε και μια μέρα μου έπιασε συζήτηση ως «Ματίνα», που θέλει να με γνωρίσει. Εγώ είδα τη φωτογραφία που είχε ανεβάσει (μιας φίλης της που δεν τη γνώριζα), μου άρεσε και της έκλεισα ραντεβού. Όταν είδα ότι η «Ματίνα» του ραντεβού ήταν η κοπέλα μου, δεν ήξερα που να κρυφτώ! Με χώρισε και απο εκείνη την ημέρα αρνείται να μου μιλήσει», λέει ο Παύλος.

Το Facebook όμως ήταν η αιτία χωρισμού κι ενός άλλου ζευγαριού, του Λευτέρη 29 ετών και της Ελένης 27 ετών, που ήταν μαζί 5 χρόνια. «Το τελευταίο τρίμηνο τσακωνόμασταν συνέχεια. Όλοι μου οι φίλοι είχαν μπει στο Facebook και έκαναν καινούργιες γνωριμίες ή έβρισκαν φίλους από τα παλιά. Αποφάσισα λοιπόν κι εγώ να γίνω μέλος στο Facebook. Όταν το είπα στην Ελένη, δεν το πήρε ιδιαίτερα «ζεστά». Μου έλεγε συνεχώς ότι «ψάχνομαι» και ότι χρησιμοποιώ το Facebook σαν άλλοθι για να ξενοκοιτάζω. Όποτε έλειπα από το σπίτι δεν έχανε ευκαιρία να τσεκάρει τη σελίδα μου και να μπαίνει ακόμη και με τα στοιχεία μου, της είχα πει ακόμη και τον κωδικό μου για να μην τσακωνόμαστε, και να συνομιλεί ως «Λευτέρης» με όποιες κοπέλες δεν γνώριζε για να τις «ψαρέψει» και να καταλάβει μήπως συμβαίνει κάτι μεταξύ μας. Μια μέρα της είπα ότι θα βγω με τους φίλους μου και έφτασα στο σημείο να της ορκιστώ ότι δεν θα υπήρχαν κοπέλες στην παρέα. Έλα όμως που οι φίλοι μου έφεραν μαζί κάποιες φίλες τους χωρίς να το ξέρω. Εκείνο το βράδυ ήπιαμε λίγο παραπάνω, περνούσαμε υπέροχα. Το επόμενο μεσημέρι δεν πρόλαβα να εξηγήσω στην Ελένη τι είχε συμβεί, αφού λόγω δουλειάς ξύπνησε πρωί και μπήκε αμέσως στο Facebook για να «τσεκάρει» την κατάσταση. Ένας από τους κολλητούς μου, είχε προλάβει να ανεβάσει φωτογραφίες από το ξενύχτι και σε κάποιες ήμουν εγώ αγκαλιά με κάποια από τις άγνωστες κοπέλες. Η Ελένη τσαντίστηκε και αφού με σκυλόβρισε επειδή, όπως είπε, «δεν φτάνει που την έκανα ρεζίλι στις φίλες της, τώρα την έκανα ρεζίλι σε όλο το internet», γύρισε στο σπίτι της και από εκείνη την ημέρα δεν είμαστε πια μαζί. «Έκανα προσπάθειες να τα ξαναβρούμε αλλά τώρα το μόνο που βλέπω είναι δικές της φωτογραφίες στο Facebook με διάφορους τύπους που δεν ξέρω, να την κρατάνε αγκαλιά ή να κάνουν χαβαλέ με εκείνη και τις κολλητές της», εξηγεί ο Λευτέρης.

Τα κλίκ του φακού εν ώρα μέθης έχουν χάσει πια τον αυθορμητισμό της στιγμής και αποτελούν «εχθρό» του κάθε υποψιασμένου ατόμου, το οποίο γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δει τον εαυτό του, όπως δεν θα ήθελε, αναρτημένο στο Facebook. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν οι φίλοι είναι συνεννοημένοι μεταξύ τους να μη χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, υπάρχει πάντα κάποιος που «δεν πρόλαβε να ενημερωθεί» ή που «θεώρησε αστείο να τις ανεβάσει», προκαλώντας την ανταλλαγή «βάζων» και άσχημων εκφράσεων μεταξύ των ζευγαριών.

Ακόμη όμως και όταν δεν πρόκειται για ερωτικές σχέσεις αλλά για απλές αναρτήσεις φωτογραφιών από φίλους, δεν υπάρχουν οι βασικοί κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Δεν είναι λίγοι όσοι βάζουν περίεργες φωτογραφίες φίλων τους, προκειμένου να τους κάνουν πλάκα ή να τους εκδικηθούν, παρά το γεγονός ότι το άμεσα ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να τους έχει ζητήσει να μη δείξουν πουθενά τις εν λόγω φωτογραφίες.

Κάτι παρόμοιο συνέβη στην περίπτωση της Κωνσταντίνας, 24 ετών: «Τον Ιούνιο πήγα διακοπές με τις δύο κολλητές μου, ενώ μόλις είχα χωρίσει με το φίλο μου με τον οποίο ήμασταν μαζί οκτώ μήνες. Ως κοριτσοπαρέα ξεσαλώσαμε στα μπαρ και τις παραλίες του νησιού. Βγάλαμε πολλές φωτογραφίες με μαγιώ, σε αστείες πόζες, πειράζοντας η μία την άλλη, ακόμη και μεθυσμένες. Όταν γυρίσαμε στην Αθήνα, τα ξαναβρήκα με το φίλο μου και παραμέλησα τις κολλητές μου. Δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ μας και με τη μια κοπέλα τσακωθήκαμε χοντρά και σταματήσαμε ακόμη και να μιλάμε. Ύστερα από δυο ημέρες βρήκα δημοσιευμένες στη σελίδα της στο Facebook, φωτογραφίες από τις διακοπές μας αλλά όχι αυτές που είχαμε ανεβάσει όλες μαζί, όταν γυρίσαμε από τις διακοπές. Είχε δημοσιεύσει τις πιο άσχημες φωτογραφίες μου με μαγιώ, πόζες που με έκαναν να φαίνομαι σα χαζή, ακόμη και μια φωτογραφία στην οποία φαινόταν το εσώρουχό μου.»  Φυσικά ο φίλος μου εκνευρίστηκε και όταν ζήτησα από την πρώην κολλητή μου να κατεβάσει τις εν λόγω φωτογραφίες η απάντηση που πήρα ήταν «ό,τι θέλω θα κάνω. Με τη δική μου μηχανή τις τραβήξαμε άρα μου ανήκουν. Ούτως ή άλλως έχουν πλάκα!». Κατέβασε τις φωτογραφίες μόνο όταν την πήρε τηλέφωνο ο πατέρας μου και της εξήγησε σε έντονο ύφος ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε. 

Καθένας που χρησιμοποιεί το Facebook ή παρόμοιες ιστοσελίδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και πάνω από όλα να τηρεί τους βασικούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής όχι μόνο της δικής του αλλά και των υπολοίπων, όπως π.χ. ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μια φωτογραφία κάποιου χωρίς πρώτα να τον ρωτήσουμε και να πάρουμε τη συγκατάθεσή του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το πιο αθώο ενσταντανέ.