Με υλικές ζημιές και ελάχιστους τραυματισμούς γλίτωσαν τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητή από τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη έως τα μικρασιατικά παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δόνηση είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και σημειώθηκε στις 12.25 το πρωί του Σαββάτου. Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 6,5 Ρίχτερ, (την ίδια στιγμή που το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής μιλούσε για 6,9 Ρίχτερ), ενώ το τελικό μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,3 R.

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ισχυρότατη δόνηση προέρχεται από την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας και αναμένουν μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.

Tι λένε οι σεισμολόγοι για το χτύπημα του Εγκέλαδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, κύριο ερευνητή Σεισμολογίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε βάθος 20 χλμ.

«Έχουν ακολουθήσει και νέες δονήσεις. Παρατηρείται μια πλούσια σεισμική ακολουθία και την περιμένουμε να ολοκληρωθεί ώστε να γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Το θετικό -σύμφωνα με τον σεισμολόγο- είναι πως το επίκεντρο βρισκόταν σχετικά μακριά από το νησί και σε αρκετά μεγάλο βάθος.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε πάνω στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας και είχε παρατεταμένη διάρκεια, με περιορισμένες ωστόσο επιπτώσεις.

Aκούστε τι δήλωσε στο zougla.gr ο Κώστας Παπαζάχος:

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σφοδρή σεισμική δόνηση, η οποία όμως, ευτυχώς, δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις.

«Η δόνηση που έγινε στο Βόρειο Αιγαίο ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις παρακείμενες περιοχές, όμως, όπως στη Λήμνο και στη Σαμοθράκη, δεν είχαμε σημαντικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχει θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα, η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. 

«Πρόκειται για σεισμό που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».

To ρήγμα της Ανατολίας

Η περιοχή του βόρειου ρήγματος της Ανατολίας έχει μήκος 1.400 χλμ. Το ρήγμα χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα.

Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος αυξάνει σταθερά: ήταν 6,5 χιλιοστά/έτος προ δεκαπενταετίας, έφθασε στα 17 χιλιοστά/έτος την προηγούμενη πενταετία και φτάνει στα 20-30 χιλιοστά/έτος σήμερα, με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά.

Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή του ρήγματος της Ανατολίας. H σεισμική ακολουθία που καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας, αναφέρει ότι παρατηρείται διέγερση στην περιοχή, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές σεισμικές δονήσεις κατά μήκος του ρήγματος.

Παρακολουθήστε στον χάρτη του Βορείου Αιγαίου τα επίκεντρα των σεισμών και τις μετασεισμικές δονήσεις.

Oι σεισμικές δονήσεις στο Βόρειο Αιγαίο


(Κόκκινα αστέρια: Τα επίκεντρα των σεισμών 6,3 και 5 Ρίχτερ – κόκκινες κουκκίδες: μικρότερες σεισμικές δονήσεις)

Οι μετασεισμικές δονήσεις


Μεγάλοι σεισμοί και τσουνάμι στο Βόρειο Αιγαίο

Η χώρα μας, από τις πιο σεισμογενείς του κόσμου, έχει να «διηγηθεί» πολλές ιστορίες σεισμών…Σύμφωνα με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, κύριο ερευνητή σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένας από τους πιο σημαντικούς, και ίσως από τους ελάχιστα γνωστούς σεισμούς, συνέβη στη Σαμοθράκη τη νύκτα της 28ης Ιανουαρίου του 1893 και είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο:

Η στιγμή του σεισμού

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 20 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και το εστιακό του βάθος στα 6 χλμ. Από τον σεισμό, που είχε μεγάλη διάρκεια, ταρακουνήθηκε η Αττική, η Λέσβος, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, η Δράμα, τα Τρίκαλα.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Λήμνο:



Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Σαμοθράκη:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Ροδόπη:

Αναστάτωση στην Αλεξανδρούπολη

Εικόνες από Έβρο

Φωτό από την ώρα του σεισμού στην Ξάνθη

Διαβάστε επίσης:

«Τα σκυλιά ούρλιαζαν με πρωτοφανή τρόπο 5 λεπτά πριν από τον σεισμό»

Βίντεο: O σεισμός όπως καταγράφηκε από κάμερα CCTV σε κατάστημα στην Τουρκία

Hurriyet: Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν πέφτοντας πανικόβλητοι από μπαλκόνια

Μικροτραυματισμοί στην Ίμβρο μετά τον σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο

Φωτορεπορτάζ από τις ζημιές στη Λήμνο

Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας

Επιμέλεια; Μυρτώ Τσαβάλου, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης