«Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.», αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του.

Η «θερινή ώρα» θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 όταν και θα αλλάξει ξανά στη «χειμερινή»… μέχρι νεοτέρας. Μέχρι, δηλαδή, να εγκριθεί – αν εγκριθεί – η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση της αλλαγής ώρας και διατήρηση της χειμερινής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πότε και γιατί εφαρμόστηκε το μέτρο της αλλαγής ώρας;

Η αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη, είναι μία πρακτική που προϋπάρχει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1916, στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αύξηση της παραγωγής πολεμικού υλικού, ενώ τη δεκαετία του ’70 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, το μέτρο επανεισήχθη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αναζητούσαν τρόπους να αξιοποιήσουν καλύτερα το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρώτη σχετική νομοθετική πράξη της ΕΕ χρονολογείται πίσω στο 1980 και πρόκειται για μια οδηγία που συντόνιζε τις εθνικές πρακτικές προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Από το 2001, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πλην της Ισλανδίας – την τελευταία Κυριακή κάθε Μαρτίου προσαρμόζουν τα ρολόγια τους στη «θερινή ώρα» και την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτωβρίου τα επαναφέρουν μία ώρα πίσω, δηλαδή στη «χειμερινή ώρα».

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, παρουσίασε σχέδιο οδηγίας για τις εποχικές αλλαγές της ώρας προτείνοντας κατάργηση της ανά εξάμηνο αλλαγής της ώρας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ και εναπόκειται στο εκάστοτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θα αλλάξει ώρα ή αν θα επιλέξει σταθερά τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα.

Κι αυτό, διότι προκειμένου να εγκριθεί η νομοθεσία για τον τερματισμό των αλλαγών της ώρας, θα πρέπει να συμφωνήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο εκκρεμεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο μάλιστα απαιτείται ειδική πλειοψηφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης