Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Μήνυμα για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς αυτή τη στιγμή «όλα είναι υπό έλεγχο», έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Κρανίδι, όπου μετέβη σήμερα ύστερα από τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων θετικά στον κορωνοϊό σε ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή.
Ο κ. Χαρδαλιάς αφού έφτασε το μεσημέρι στο Κρανίδι μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέας, καθώς και κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο της Ερμιόνης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η επιβολή καραντίνας, για τις επόμενες 14 ημέρες, σε όλο το δήμο Ερμιονίδας για προληπτικούς λόγους. Θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγοριών, παζαριών κλπ.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις κατοίκων της περιοχής, το μέτρο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι στην περιοχή είχε δημιουργηθεί κύκλωμα πορνείας, κυρίως από νεαρές μετανάστριες αλλά και γηγενείς, γεγονός βέβαια που αυξάνει τις πιθανότητες διάδοσης του ιού…
Αναλυτικά τα μέτρα στον Δήμο Ερμιονίδας για τις επόμενες 14 ημέρες:
-Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός των ορίων του Δήμου Ερμιονίδας από ώρα 20:00 έως ώρα 8:00 της επομένης.
-Επιτρέπεται εντός του Δήμου Ερμιονίδας η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση μόνο για τους κωδικούς Β1, Β2 και Β3, δηλαδή τις περιπτώσεις που αφορούν μετακίνηση σε νοσοκομείο ή επίσκεψη στο γιατρό και φαρμακείο, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα (σούπερ μάρκετ, φούρνος κ.λ.π.) για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης και μετάβαση στην τράπεζα.
-Απαγορεύεται εντός του Δήμου Ερμιονίδας η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τους κωδικούς Β4, Β5 και Β6, δηλαδή τις περιπτώσεις που αφορούν για παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη (Β4), προκειμένου να μεταβούν σε τελετή (κηδεία, γάμος, βάφτιση Β5) και για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου (Β6).
-Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών και οποιασδήποτε υπαίθριας δραστηριότητας στον Δήμο Ερμιονίδας.
-Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, από ώρα 8:00 έως ώρα 20:00.
-Το ξενοδοχείο Γαλαξίας τίθεται σε πλήρη αποκλεισμό και στεγανοποίηση και ο Δήμος Ερμιονίδας αναλαμβάνει την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής των φιλοξενουμένων σε αυτό. Σήμερα το βράδυ θα γίνει γενική απολύμανση στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.
-Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό 10 ατόμων (2 Παθολόγους, 2 Ακτινολόγους, 2 Μικροβιολόγους, 4 Νοσηλευτές) και με ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μαζί με το πλήρωμά του.
-Γίνεται σε ολόκληρο τον Δήμο Ερμιονίδας εκτεταμένη ιχνηλάτηση και μαζικά τεστ σε επαφές των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων του ξενοδοχείου Γαλαξίας (υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, φαρμακείων, τραπεζών κ.λ.π.)
-Γίνεται έκκληση σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν σπίτια τους και να μην βρεθούν στο δρόμο για κανέναν λόγο.
Οι έλεγχοι στη δομή
Συνολικά εξετάστηκαν 497 δείγματα, 150 βρέθηκαν θετικά, εκ των οποίων τα 148 αφορούν φιλοξενούμενους στη δομή ενώ τα άλλα δύο μία εργαζόμενη εκεί και ένα στέλεχος της δομής. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για τις επόμενες 14 μέρες έχουν παρθεί μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται το ζήτημα.
Από τη Μ. Πέμπτη, η δομή τέθηκε σε καραντίνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Τα αποτελέσματα της χθεσινής δειγματοληψίας μας δημιούργησαν την ανάγκη ενός άμεσου συναγερμού. Τηρήθηκε το πρωτόκολλο από την πρώτη στιγμή έτσι ώστε να στεγανοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δομή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.
«Η δομή μπαίνει σε αποκλεισμό, σε στεγανοποίηση, κανείς δεν μπαίνει κανείς δεν βγαίνει. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και ό,τι χρειάζεται σε υγειονομικό υλικό και στα ζητήματα που θα προκύψουν από τις ανάγκες αυτών των 14 ημερών», δήλωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε: Για τις επόμενες 14 μέρες ο Δήμος της περιοχής μπαίνει σε περιορισμό, και συγκεκριμένα σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, ενώ η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα γίνεται μόνο για τους όρους και τις περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, άρα, Β4, Β5, Β6 για τις επόμενες 14 μέρες αναστέλλονται.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, των παζαριών και οποιασδήποτε διαδικασίας υπαίθριου εμπορίου.
Δείτε εικόνες από το ξενοδοχείο Γαλαξίας, όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες:
Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.
«Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εδώ, και για τις επόμενες ημέρες, και ειδικά το βράδυ, θα έχουμε προχωρήσει και σε όλους τους ελέγχους που χρειάζονται -καθαρά για προληπτικούς λόγους- από εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής που θα μπορούσε έμμεσα ή άμεσα να έχουν σχέση με φιλοξενούμενους πριν τη Μ. Πέμπτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά γίνονται για προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να έχουμε την οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση».
«Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση τα μέτρα αυτά είναι ικανά να σπάσουν την οποιαδήποτε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε συνεργασία με το επιστημονικό μας προσωπικό με τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος δίνει τις κατευθύνσεις σε σχέση με το επιδημιολογικό και το υγειονομικό κομμάτι και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλα νομίζω θα πάνε καλά», σημείωσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Χαρδαλιάς για ακόμη μία φορά έκανε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής να παραμείνουν σπίτι τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται, τις απαγορεύσεις και τον περιορισμό της μετακίνησης.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι αύριο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν μία σειρά διαδικασιών και πρωτοκόλλων τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει.
Ερωτηθείς αν προβλέπεται επανέλεγχος των δειγμάτων ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές πως «ό,τι γίνεται, γίνεται βάση πρωτοκόλλου δεν γίνεται βάση έμπνευσης του οποιουδήποτε. Αν προκύψουν ζητήματα που αφορούν συμπτώματα ή οτιδήποτε, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ενεργοποιείται».
Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι τα 150 κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ενώ σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι νηφάλιοι και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες». «Εφόσον ακολουθήσουμε τις οδηγίες, σε 14 μέρες και αυτόν τον εφιάλτη θα τον έχουμε προσπεράσει και η όμορφη αυτή περιοχή θα βρει πάλι την κανονικότητα της» τόνισε.
Σχετικά με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η ιχνηλάτηση έχει προχωρήσει και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται σε πρώτο χρόνο. Οι ιχνηλατήσεις, επειδή αφορούν προσωπικά δεδομένα, δεν γίνονται με δημόσιες αναφορές, αλλά γίνονται βάσει ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Ευθύνη δική μας είναι να τηρήσουμε αυτό το πρωτόκολλο».
Όσον αφορά στα όσα γράφονται και ακούγονται για χαλάρωση των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς είπε «δεν έχω μιλήσει για χαλάρωση μέτρων. Εγώ λέω ότι μέχρι τις 27 Απριλίου όλα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο». «Προφανώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να κάνει σε σχέση με τα στάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, και πρέπει να το καταλάβουμε σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα πρέπει να τηρήσουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε ο υφυπουργός και κατέληξε:
«Μένουμε όλοι σπίτι, είναι το κλειδί για να μπορέσουμε αύριο, μεθαύριο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους. Εφόσον το εφαρμόσουμε, και μέχρι τώρα συντριπτικά ο ελληνικός λαός το εφαρμόζει, νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το γεγονός εδώ στην περιοχή το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τοπικής σημασίας και γι αυτό θα δείτε ότι αφορά μια συγκεκριμένη δομή δεν αφορά σε διασπορά μέσα στην κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων «είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι όταν ήρθα και σας βεβαιώνω γι αυτό. Και αυτή η αισιοδοξία εκπηγάζει από την γενική κινητοποίηση του κράτους», ενώ τόνισε ότι η συνεισφορά της περιφέρειας θα είναι και σε επίπεδο ιατρικό. Παράλληλα έκανε λόγο για την προσπάθεια του δημάρχου της περιοχής, η οποία σύμφωνα με τον κ. Νίκα έχει επιτύχει την ενότητα δυνάμεων και τη γενική κινητοποίηση. «Οτιδήποτε ζητήσετε η Περιφέρεια θα σας το παρέχει ώστε να βοηθηθεί ο Δήμος και να βοηθηθεί γενικότερα η περιοχή», κατέληξε ο κ. Νίκας.
Πώς ξεκίνησε ο κορωνοϊός στο Κρανίδι – Τι δηλώνει στο zougla.gr η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Γαλαξίας”
Μια εργαζόμενη στην καθαριότητα φαίνεται ότι ήταν το «κρούσμα μηδέν» για τη δομή των μεταναστών στο Κρανίδι. Όπως δηλώνει στον φακό του zougla.gr η Δόμνα Τορτουπίδου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε δομή φιλοξενίας μεταναστών, στις 10 Μαρτίου μια εργαζόμενη στην καθαριότητα παραπονέθηκε για πόνους στη μέση και ότι δεν μπορούσε να δουλέψει. Μια εβδομάδα αργότερα, η ίδια και ο σύντροφος της βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Την Κυριακή, επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα μιας μετανάστριας από τη Σομαλία.
Δείτε τις δηλώσεις της: