Το τέρας του Λοχ Νες, οι Δροσουλίτες που βγαίνουν στο Φραγκοκάστελο, πολλοί ακόμη μύθοι δίνουν έναν μυστηριακό μανδύα σε περιοχές που περιβάλλονται από το υγρό στοιχείο.
 
Στα Χανιά, εκτός από τους Δροσουλίτες που είναι από τους πιο δημοφιλής μύθους, υπάρχει και ο θρύλος για τη λίμνη του Κουρνά στον Αποκόρωνα.

Πόσοι όμως τον γνωρίζουν;
 
Ο μύθος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα, η οποία πριν από αρκετά χρόνια επιδίωκε να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της, που είχε μαγευτεί από την ομορφιά της.

Τότε, η κοπέλα ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη, λέγοντας τα εξής λόγια: «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα». Έτσι, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πραγματοποιήθηκε η ευχή της, καθώς σείστηκε το έδαφος και βούλιαξε και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη.
 
Όλα τα παραπάνω ανήκουν στον μύθο. Ωστόσο, τι σημαίνει ο Κουρνάς και από πού πήρε το όνομά της η λίμνη;
 
Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φέρεται στην περιοχή να υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά και φαίνεται να ήταν αφιερωμένος στον Ίππο ή και στην Κόρη. Τα ονόματα αυτά έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνας.

Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησία τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη, αλλά η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει «λίμνη» ή «λουτήρας» και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης «κρουνό».
 
Όπως και να έχει, η λίμνη του Κουρνά είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός -προστατευόμενος από το πρόγραμμα Νatura- που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες… με ή χωρίς τη στοιχειωμένη νεράιδα…

 Πηγή: neatv.gr