Νέα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη σύσταση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ).

Ύστερα από τη δολοφονία της 11χρονης από τη Βουλγαρία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα πρόληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με απόφαση του κ. Καστανίδη, ορίστηκαν τα μέλη του ΚΕΣΑΘΕΑ, στόχος του οποίου είναι ο συντονισμός των μηχανισμών για την ανίχνευση κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, ενώ παράλληλα θα τηρούνται στατιστικά στοιχεία.

Το υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στην εσωτερική έννομη τάξη οι διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Με αυτό, ορίζονται για πρώτη φορά τα εγκλήματα της γενοκτονίας, πολέμου, κατά της ανθρωπότητας, κατά προσωπικών αγαθών και κατά ειρηνευτικών συμβόλων και προσπαθειών. Προβλέπονται, μάλιστα, βαριές ποινές για αυτά μέχρι και ισόβια κάθειρξη, ενώ ρητά ορίζεται ότι τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν υπόκεινται σε παραγραφή.

Επιπλέον, ο υπουργός στη συνέντευξη παρουσίασε και σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην «ψηφιοποίηση» της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών της, συνολικού κόστους 37 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, προωθείται η δημιουργία Εθνικού Ποινικού Μητρώου, όπου η αίτηση και η λήψη αντιγράφου θα γίνεται ηλεκτρονικά από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών όλης της χώρας. Επίσης, ετοιμάζεται πρόγραμμα για την ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση δικογράφων καθώς και η ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Επιπλέον, προωθείται ενιαίο μηχανογραφημένο σύστημα στις φυλακές της χώρας και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους αποφυλακισθέντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης