«Η Ελλάδα έναν μήνα μακριά από τους βασικούς στόχους διάσωσης» είναι ο τίτλος που επιλέγει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Washington Post» για να περιγράψει τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει ισχυρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν λόγω της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως οι προκλήσεις για την ανόρθωση της οικονομίας παραμένουν, με μεγάλο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων να καλείται να σηκώσει εκ νέου το οικονομικό βάρος της ανάκαμψης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μην επιβληθούν οριζόντιες περικοπές, όμως σχεδιάζει να επεκτείνει τους φόρους ακινήτων το επόμενο έτος και να μειώσει τα όρια του φόρου εισοδήματος» τονίζει.

Στον δρόμο της ξενιτιάς χιλιάδες νέοι

«Οι δραστικές περικοπές των δαπανών που επιβάλλονται εδώ και έξι χρόνια λόγω ύφεσης έχουν οδηγήσει σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας Σεπτεμβρίου να προσεγγίζει το 27,4 %. Αυτό ωθεί έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων στο να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό» προσθέτει η «Washington Post».

Στη συνέχεια παραθέτει την ιστορία του 33χρονου Σπύρου Γρηγοριάδη, ο οποίος, όπως και άλλοι νέοι, επιδιώκει την παραμονή και την εργασία στο εξωτερικό. Όπως γράφει η «WP», στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη παρακολούθησαν εκδήλωση της Ε.Ε. με στόχο την παροχή βοήθειας για εργασία στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχω αρχίσει να μαθαίνω Γερμανικά, επειδή μου είπαν ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον τομέα μου εκεί» εξήγησε ο 33χρονος.

«Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί εδώ… Περίπου 700 ευρώ τον μήνα, ενώ στη Γερμανία μπορεί κάποιος να κάνει την ίδια δουλειά με 1.800 ευρώ. Κι αν μείνω στην Ελλάδα, δεν έχω καμία ελπίδα να βρω δουλειά» συμπλήρωσε.