Η Λιάνα Χριστοπούλου, μαθήτρια λυκείου, πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία. Πάνω στο άλογο, όμως, το σώμα της τεντώνει, έχει καλύτερη ισορροπία. Η Λιάνα απελευθερώνεται από την αναπηρία της, νιώθει άλλος άνθρωπος.

Τέτοια μικρά και μεγάλα «θαύματα» συμβαίνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, κάθε μέρα στο κέντρο ιπποθεραπείας που λειτουργεί στο Νέο Σκοπό Σερρών, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα δύο που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ.) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ξεκίνησε με αφορμή τις αναζητήσεις της φυσικοθεραπεύτριας Μαρίας Λίγκα πάνω σε νέες μεθόδους θεραπείας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και ψυχοκινητικά προβλήματα.

Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών και με την υποστήριξη 120 μελών του συλλόγου θεραπευτικής ιππασίας Σερρών.

Συντηρείται από χορηγίες, ενώ οι γονείς καταβάλλουν μόλις 20 ευρώ για κάθε συνεδρία, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα. Οι εκπαιδευτές του ΚΕ.Θ.Ι.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε παιδί επιβλέπεται από μία γυμνάστρια εξειδικευμένη στην ειδική αγωγή και δύο φυσικοθεραπεύτριες με ειδίκευση σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα.

«Σε περιπτώσεις παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, ημιπληγία, με σκλήρυνση κατά πλάκας, με ψυχοκινητικά προβλήματα, αυτισμό και νοητικά προβλήματα, βλέπουμε σαφή βελτίωση» τονίζει η κ. Λίγκα.

Όπως εξηγεί, η κίνηση από τον βηματισμό του αλόγου μεταδίδεται στα παιδιά, βελτιώνοντας τη στάση του σώματός τους.

Επιπλέον, τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς καταφέρνουν να ιππεύουν, ενώ αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας με το ζώο βιώνοντας μια ευεργετική απελευθέρωση συναισθημάτων.

Η συμβολή του δημάρχου Στρυμώνα

Καθοριστική στη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ι.Σ. υπήρξε η συμβολή του δημάρχου Στρυμόνα, Βασίλη Κετσεντζή.

Φυσιοθεραπευτής στο επάγγελμα, κατανόησε ότι ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

Έτσι, ο δήμος παραχώρησε μια έκταση 12 στρεμμάτων για να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις του ΚΕ.Θ.Ι.Σ., ενώ δαπάνησε 600.000 ευρώ για τη δημιουργία κλειστού στίβου για ιππασία και τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον, όποτε υπάρχει ανάγκη παραχωρεί τον ξενώνα του δήμου για τη φιλοξενία γονέων που έρχονται από μακριά για να κάνουν τα παιδιά τους ιπποθεραπεία.

Από την Ορεστιάδα μέχρι την Κατερίνη και το Βόλο δεκάδες οικογένειες επισκέπτονται το κέντρο ιπποθεραπείας του Νέου Σκοπού.

Στο Κ.Ε.Θ.Ι.Σ. έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τρία διεθνή σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 φυσικοθεραπευτές, ειδικευμένοι σε εναλλακτικές θεραπείες, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας, Gundual Hauser.

Το Επιμελητήριο Σερρών, διαβλέποντας προοπτικές ανάπτυξης του θεραπευτικού τουρισμού, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΕ.Θ.Ι.Σ.

Μετακόμισαν στις Σέρρες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους

Ο Δημήτρης Παναράκης γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα.

«Ο γιος μας είχε υπερτονία και αντιδρούσε στις φυσικοθεραπείες. Ακόμα και στην ΕΛΕΠΑΠ δεν μπορούσαν να τον κάνουν κουμάντο», θυμάται ο πατέρας του, Γιώργος.

«Όταν το 2002 μετακομίσαμε από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες δοκιμάσαμε και την ιπποθεραπεία. Σήμερα το σώμα του Δημήτρη έχει χαλαρώσει και οι κινήσεις του βελτιώθηκαν.

Ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Μαλίζος, που παρακολουθεί το παιδί, είναι ενθουσιασμένος από την πρόοδό του» συμπληρώνει.

Ο Δημήτρης έχει αναπτύξει δεσμούς αγάπης με το άλογο, αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μάλιστα θέλει να συναγωνιστεί την αδελφή του, Μυρσίνη, η οποία επίσης κάνει ιππασία.

Όταν ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης ήταν 18 μηνών, οι γιατροί εντόπισαν ότι παρουσιάζει ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Περπάτησε όταν ήταν τεσσάρων και στα επτά του η οικογένεια μετακόμισε στις Σέρρες.

«Οι κλασικές θεραπείες δεν είχαν να μας δώσουν κάτι περισσότερο, πηγαίναμε στις φυσικοθεραπείες και το παιδί έκλαιγε.
Εδώ βρήκαμε ένα εξαιρετικό σχολείο ειδικής αγωγής, όπου κάνει θεραπευτική κολύμβηση, και το Κέντρο Ιπποθεραπείας» λέει η μητέρα του, Θεώνη.

«Η ιππασία βοηθά το παιδί να κρατά ίσιο τον κορμό του. Του δημιουργεί μια ψυχική ανάταση, ένα αίσθημα ηρεμίας.

Ανέπτυξε μια σχέση αγάπης με το άλογο, για το οποίο νιώθει και υπεύθυνος. Η βελτίωση είναι αισθητή».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 6945549696 και στο e-mail: ligamaria2006@yahoo.gr

Πηγή: paratiritisnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης