Καθολική ήταν η συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο, σταμάτησε κάθε δραστηριότητα καθώς κλειστά παρέμειναν μέχρι και τα περίπτερα, ενώ στη Μυτιλήνη «σφραγίστηκε» και το κτίριο της ΔΟΥ. Οι νησιώτες κατά κύματα και πολλοί με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια κατέβηκαν σε κεντρικά σημεία των νησιών που είχαν προκαθοριστεί ζητώντας την ματαίωση των σχεδίων για την δημιουργία νέων κέντρων μεταναστών.

Οι συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Οι διήμερες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί με κοινή απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και των δημάρχων των «πληγέντων» νησιών, θα κορυφωθούν αύριο Πέμπτη (23/1).

Στην Αθήνα ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι – Αύριο η επίδοση ψηφίσματος

Στην Αθήνα μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες. Αύριο έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης. 

Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα. Προέβη δε στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».

Σάμος: «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας»

Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας» οι Σαμιώτες κατέκλυσαν την Πλατεία Πυθαγόρα ενώνοντας τις φωνές τους με τους υπόλοιπους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου που πραγματοποίησαν την ίδια ώρα συγκέντρωση στα νησιά τους. 

Χιλιάδες κόσμου στην κεντρική πλατεία Χίου 

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν δυναμικό παρών στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. 

 

Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Λέσβο

Έρημη πόλη θύμιζε η και Μυτιλήνη το πρωί της Τετάρτης, καθώς όλα τα καταστήματα στην Ερμού, τα καφέ της προκυμαίας, τα περίπτερα και όλες οι υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας ήταν κλειστά. Οι φορείς και νησιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 έξω από το Δημοτικό Θέατρο.

 

 

Μηταράκης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και την μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Αύριο (Πέμπτη), αναμένω να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους Δημάρχους των νησιών.

Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».