Καθρέφτης του ζοφερού οικονομικού κλίματος και στο Τελωνείο Βόλου η μείωση των εισαγωγών που αγγίζει το -90%, σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο, όταν τα φορτηγά πλοία ξεφόρτωναν συνεχώς στο λιμάνι του Βόλου εμπορευματοκιβώτια, αυτοκίνητα, σκραπ.

Η υποχώρηση των εισαγωγών, τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας, όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (η μείωση σε αυτήν την περίπτωση είναι σε ετήσια βάση 6,7%) αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές από ξένους προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση των εισαγωγών διαδραματίζουν η μεγάλη μείωση των εισαγωγών πετρελαιοειδών, μείωση η οποία συνδέεται με την κάμψη στην παραγωγική δραστηριότητα και τη συνέχιση της ύφεσης, καθώς και η σημαντική μείωση των εισαγωγών πλοίων.

Αντίθετη πορεία καταγράφουν οι εξαγωγές από το Τελωνείο του Βόλου, με ανοδικές τάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τα οινοπνευματώδη.

«Από τους 75 υπαλλήλους, το Τελωνείο του Βόλου λειτουργεί σήμερα με 25, τονίζει ο κ. Βασ. Ράπτης, πρώην Διευθυντής του Τελωνείου και νυν προϊστάμενος τμήματος, τονίζοντας πως οι δημοσιονομικές προσαρμογές, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μείωση της δραστηριότητας κ.α., επέφεραν τη συρρίκνωση του προσωπικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσοι έχουμε απομείνει, προσθέτει ο Διευθυντής του Τελωνείου κ. Δημ. Δεμίρης, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετήσουμε συναλλασσόμενους και να λειτουργούν αποδοτικά οι υπηρεσίες, να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι κ.α.).

Από τα στοιχεία του Τελωνείου Βόλου προκύπτει στην εξαγωγές μεγάλη καθίζηση που φτάνει το -90% σε κατηγορίες όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη δώρων κ.α. ενώ ανάλογα μείωση καταγράφεται στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Στο σκραπ, η μείωση είναι περίπου 50%, ενώ αντίστοιχες είναι οι μειώσεις εξαγωγών σε πρώτες ύλες όπως καουτσούκ, συρματόσχοινα, πρώτες ύλες για γυψοσανίδες, πολυαιθυλένιο, ανταλλακτικά και ψάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με θετικό πρόσημο, αλλά μικρότερη αξία που δεν υπερκαλύπτει τις εξαγωγές για να δημιουργεί εμπορικό πλεόνασμα, παρουσιάζονται οι εξαγωγές, κυρίως από τον αγροτοδιατροφικό τομέα (ελιές, τυροκομικά, ζωικά προϊόντα, αρωματικά φυτά κ.α.).

«Σε άνοδο επίσης, επισημαίνει ο κ. Ράπτης, πρώην νομαρχιακός Σύμβουλος Μαγνησίας, βρίσκονται οι εξαγωγές οινοπνευματωδών κυρίως τοπικών οίνων, με τοπικές εταιρίες να εξετάζουν και νέες αγορές στο εξωτερικό, σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εισαγωγών το Φεβρουάριο του 2015 ανήλθε σε 3,44 δισ. ευρώ έναντι 4,037 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,6%. Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιανουάριο του 2015 οι εισαγωγές είχαν υποχωρήσει κατά 16% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014, καθώς είχαν διαμορφωθεί σε 3,14 δισ. ευρώ έναντι 3,74 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο διμήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15,3%. Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή, δείχνει μείωση εισαγωγών κατά 11% ή κατά 141,2 εκατ. ευρώ.

Το στοιχείο που προξενεί εντύπωση είναι ότι η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών προέρχεται κυρίως από τις τρίτες χώρες και όχι από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις τρίτες χώρες (31,2%), ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,7%.

Εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εισαγωγών από τις τρίτες χώρες διαμορφώνεται σε 29,3%, ενώ καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών κατά 7,3% από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Έλεγχοι και σε οινοπνευματώδη – καπνικά

Ο κ. Ράπτης, τονίζει ακόμη, πως κατά την εκτέλεση των ελεγκτικών και διωκτικών καθηκόντων τους, οι τελωνειακοί διενεργούν ελέγχους και σε τσιπουράδικα ή σημεία διάθεσης καπνικών προϊόντων κ.α. για την παρακολούθηση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης