Την κατάσταση που επικρατεί στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο μετά και την ανακοίνωση του μέτρου της διαθεσιμότητας που επιβάλλεται στο Πανεπιστήμιο εξηγούν με βίντεο που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Είμαστε οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που από τις αρχές του Σεπτέμβρη βρισκόμαστε σε απεργία υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας στη δουλειά και το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Δεν είμαστε οι τεμπέληδες που ζουν παρασιτικά σε βάρος της κοινωνίας, όπως θέλει να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Είμαστε αντίθετοι στην ενέργεια της κυβέρνησης να βγάλει σε διαθεσιμότητα-απόλυση 12.500 εργαζόμενους. Οι 1350 από αυτούς εργάζονται στα Πανεπιστήμια και οι 399 ειδικότερα στο Ε.Μ.Π.
Ισχυρίζονται ότι με τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο τομέα αποσκοπούν σε μια Δημόσια Διοίκηση και σ’ ένα πανεπιστήμιο πιο σύγχρονο και αξιοκρατικό. Λένε ψέματα!
Η αλήθεια είναι ότι:
• Οι εργαζόμενοι που απολύονται ως πλεονάζοντες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις των σημερινών κυβερνητικών συνεταίρων «μονιμοποιούσαν» και μάλιστα με έλεγχο του ΑΣΕΠ, πανηγυρίζοντας ότι αποκαθιστούν μια αδικία σε βάρος εργαζομένων που για πολλά χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη Δημόσια Διοίκηση με μειωμένα έως ανύπαρκτα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.
• Δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε έννοια αξιοκρατίας η οριζόντια κατάργηση ολόκληρων κλάδων και ειδικοτήτων, π.χ. φύλακες, υπάλληλοι γραφείου κ.λπ. Στόχος στην πραγματικότητα είναι η παράδοση ολόκληρων τομέων στους ιδιώτες επιχειρηματίες-εργολάβους. Κάποιοι από τους «πλεονάζοντες» σύντομα θα αντικατασταθούν με τους επονομαζόμενους «ωφελούμενους» των 425 ευρώ μεικτά, οι οποίοι θα εργάζονται για 6-8 μήνες μέσω επιδοτούμενων από την Ε.Ε. ιδιωτικών εταιρειών. Δεν υπάρχουν πλεονάζοντες. Υπάρχει πρόθεση για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο.
• Ισχυρίζονται ότι ο δημόσιος τομέας θα γίνει πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός. Αναρωτήσου, θα είναι προς όφελός σου να αποψιλωθεί το Δημόσιο από εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, στους δήμους, στα νοσοκομεία, στα σχολεία; Αλήθεια, θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του παιδιού σου αν φύγει από το ΕΜΠ το 1/3 των βιβλιοθηκονόμων, αν μείνει το 1/5 των εργαζομένων στις γραμματείες; Θα βελτιωθεί η σίτιση και η στέγαση του παιδιού σου αν απολυθούν οι υπάλληλοι στη Φοιτητική Μέριμνα; Θα αναβαθμίσει τις σπουδές του η μείωση εργαζομένων στα εργαστήρια; Υπηρετεί την διάδοση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης η απόλυση συναδέλφων από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις;
• Η περίφημη «αξιολόγηση» δεν θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Η αλήθεια είναι ότι ο στόχος τους είμαστε όλοι εμείς. Με την αξιολόγησή τους «κατάλληλος» θα θεωρείται ο εφοριακός που πιάνει το στόχο για τα χαράτσια που σε βαραίνουν, ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δείχνει «ξεχωριστό ζήλο» στο να κόβει το ρεύμα σου, ο εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο που υλοποιεί την πολιτική μετατροπής του δημόσιου ΑΕΙ σε πανεπιστήμιο-επιχείρηση για λίγους.
• Είναι ανύπαρκτο το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, όπως οι ίδιοι αναγκάζονται να παραδεχτούν. Είναι προφανής ο στόχος τους να τσακιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλη την κοινωνία. Στέλνουν το μήνυμα ότι αν χτυπιέται κάθε εργασιακό δικαίωμα στο χώρο του δημοσίου, η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει ακόμα χειρότερη. Απολύουν εμάς σήμερα για να τρομοκρατήσουν εσένα αύριο. Μέρος της τρομοκρατίας αυτής είναι και η δίωξη ως επίορκων, αγωνιστών εργαζόμενων που έπαιρναν μέρος σε κινητοποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να συρρικνώσουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνοντας ταυτόχρονα ένα τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της:
• Οι 1349 διαθεσιμότητες στα ΑΕΙ και οι 399 στο ΕΜΠ (τα 4/5 του αμιγώς διοικητικού προσωπικού του!!!) δεν ήταν το πρώτο χτύπημα και δεν θα είναι το τελευταίο. Προηγήθηκαν η περικοπή στο 1/3 του προϋπολογισμού του ΕΜΠ, οι πρώτες εφεδρείες που συνταξιοδότησαν πρόωρα ένα μέρος των υπαλλήλων και θα ακολουθήσει η ήδη εξαγγελθείσα περικοπή του 40% του διδακτικού και εργαστηριακού δυναμικού.
• Με το σχέδιο «Αθηνά» προωθείται το κλείσιμο των πανεπιστημίων, σχολών, υπηρεσιών, εργαστηρίων. Με το νόμο Διαμαντοπούλου μετατρέπεται το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση με πελάτες τους φοιτητές που θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα, που θα παρέχει πτυχία δύο ταχυτήτων, σε ένα πανεπιστήμιο όπου ο μάνατζερ θα αποφασίζει τι γνώση θα παρέχεται, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και όχι τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων στην υπηρεσία του λαού. Η αξιολόγηση που επικαλείται η κυβέρνηση είναι μια προσχηματική διαδικασία με στόχο το πετσόκομμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να είναι φτηνή και πλήρως υποταγμένη στο συμφέρον των επιχειρήσεων-χορηγών.
Η πολιτική αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά το αποκορύφωμα μιας πορείας χρόνων στη διάρκεια των οποίων κατεδαφίζονται βήμα-βήμα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, εφαρμόζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η ίδια πολιτική που ληστεύει το λαό με τους φόρους, τις περικοπές μισθών, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος τους να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη της κρίσης για να συνεχίζεται απρόσκοπτα το πάρτι της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.
Εργαζόμενε, δεν πρέπει να περάσει το «διαίρει και βασίλευε»! Σήμερα είναι η δική μας σειρά, αύριο μπορεί να είναι η δική σου. Η διάλυση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας σε αφορά ως γονιό και ως εργαζόμενο. Μην πιστεύεις την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που από την πείρα και του δικού σου κλάδου ξέρεις ότι κάνουν το μαύρο άσπρο για να περάσουν την πολιτική τους.
Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες».