Η «Ζούγκλα» δημοσιεύει βίντεο το οποίο πιθανότατα να ρίξει «φως» στην ταυτότητα του δράστη που τραυμάτισε τον αστυνομικό, Γ.Λ., κατά την διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων στο κλειστό του Ρέντη στον αγώνα βόλεϊ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

Η ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής δεν είναι ασυνήθιστη από τους χούλιγκανς, κάτι που αποδεικνύεται στο βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει η «Ζούγκλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στο Πανθεσσαλικό στάδιο, στη διάρκεια της αναμέτρησης Βόλος – Ολυμπιακός, χούλιγκανς που βρίσκονταν στο πέταλο του γηπέδου επιδίδονταν σε ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος που πυροβολεί με συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδας εναντίον τους και είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για τον ίδιον, ο οποίος βρέθηκε προχθές στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη και τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό 31 ετών.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, ο συγκεκριμένος χούλιγκαν βρίσκεται στο κάτω μέρος του πετάλου του σταδίου. Έχει καθαρό οπτικό πεδίο έχοντας μπροστά του τις αστυνομικές δυνάμεις. Περνάει το χέρι του ανάμεσα στο κάγκελο της εξέδρας και προχωρά στη ρίψη της φωτοβολίδας ευθείας βολής, η οποία διαπερνά την πρώτη γραμμή των αστυνομικών δυνάμεων και εξοστρακίζεται σε ασπίδα άνδρα των ΜΑΤ. Λεπτομέρεια που αξίζει να αναφερθεί. Το ύψος που εκτοξεύεται η φωτοβολίδα είναι κοντά στο έδαφος, με στόχο τους αστυνομικούς.

Δείτε το βίντεο:

Είναι βέβαιο ότι από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου και από τους ανθρώπους ασφαλείας ο συγκεκριμένος χούλιγκαν μπορεί να αναγνωριστεί. Φοράει μαύρο φούτερ με κουκούλα τύπου full face, μαύρη φόρμα και παπούτσια ίδιου χρώματος. Είναι συνηθισμένη αμφίεση των «ταραξιών», καθώς με αυτό τον τρόπο δυσκολεύουν την αναγνώρισή τους. Αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του συγκεκριμένου χούλιγκαν, δεδομένου ότι είναι οπαδός του Ολυμπιακού και αποτελεί οργανωμένος στους συνδέσμους των «Ερυθρόλευκων», δεν αποκλείεται οι Διωκτικές Αρχές να οδηγηθούν στην ταυτότητα του δράστη της επίθεσης κατά του αστυνομικού Γ.Λ. στου Ρέντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα ευρήματα που οδηγούν στον δράστη και στον ηθικό αυτουργό της επίθεσης

Οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τους δράστες των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης που πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. και οι 424  που προσήχθησαν μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την Πέμπτη το βράδυ στου Ρέντη, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όμως, αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι από τους προσαχθέντες αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα, δείγμα DNA ή ακόμα και δείγμα για ανίχνευση πυρίτιδας στα χέρια τους. Για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο, εάν δεν υπάρχει σύλληψη, όπως στη προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει δείγμα DNA.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 30 από τους προσαχθέντες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, όπως προέκυψε από τα αρχεία της Αστυνομίας, ενώ στο μικροσκόπιο φαίνεται να έχουν μπει 25 άτομα που θεωρούνται «σεσημασμένοι χούλιγκανς». Μάλιστα, ένας εκ των προσαχθέντων κρατείται ακόμα, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του άλλη δικαστική υπόθεση και συγκεκριμένα για διακίνηση μεταναστών.

Όσον αφορά στα ευρήματα, μέχρι στιγμής, όπως έχει γίνει γνωστό έχει βρεθεί το «αλεξίπτωτο» της φωτοβολίδας που τραυμάτισε πολύ σοβαρά τον αστυνομικό στην μηριαία αρτηρία του αριστερού ποδιού με αποτέλεσμα να δίνει μία δύσκολη μάχη για τη ζωή του στην Εντατική.

Όμως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί ακόμα το όπλο που εκτόξευσε την φωτοβολίδα, που σημαίνει ότι είτε ο δράστης το πέταξε, είτε το έχει στην κατοχή του ακόμη και πιθανότατα να μην ήταν ανάμεσα στους 424 που είχαν προσαχθεί, αλλά να κατάφερε να διαφύγει.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν άλλα σημαντικά ευρήματα από τον χώρο του γηπέδου. Μάλιστα, εκτός από τα υπολείμματα της  ναυτικής φωτοβολίδας, βρέθηκαν στις τουαλέτες του γηπέδου υπολείμματα από καμένα ρούχα, σκουρόχρωμα φούτερ και κουκούλες τύπου full face, που οι χούλιγκαν προσπάθησαν να κάψουν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Όμως, όπως επισήμαναν αστυνομικοί κοντά στις έρευνες, στη «Ζούγκλα», στον ρουχισμό αυτόν, πιθανότατα να υπάρχουν ίχνη DNA.

Επίσης, οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενο σουγιά, κροτίδες και φωτοβολίδες.

«Φονικό όπλο» η ναυτική φωτοβολίδα

Ερωτήματα προκαλεί το περιστατικό με τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον 31χρονο αστυνομικό στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για το League Cup έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», για το πόσο εύκολα μπορεί ένας οποιοσδήποτε πολίτης να έχει πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα.

«Πώς αγόρασε ο δράστης ή οι δράστες το προϊόν αυτό;» σκέφτεται κανείς αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», για την αγορά μίας ναυτικής φωτοβολίδας απαιτείται επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την κατοχή σκάφους ή ναυτιλιακής εταιρείας.

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» αν μπορεί ο πολίτης που δεν διαθέτει σκάφος ή δεν είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής να αγοράσει ναυτική φωτοβολίδα η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι».

Όπως λένε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα  άνθρωποι που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην πώληση ναυτικών προϊόντων, διαπιστώνεται ότι τέτοια είδη πωλούνται παράνομα, είτε από καταστήματα που δεν έχουν άδεια είτε μέσω ίντερνετ.

Τι ξέρουμε για τη ναυτική φωτοβολίδα

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση, έχουν σχεδιαστεί με αποκλειστική χρήση σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, στη θάλασσα.

Όταν δηλαδή, απειλείται η ζωή ατόμων (είτε υπάρχει τραυματισμός ή επίθεση από άλλο σκάφος, είτε έχουν χαθεί) ή βρίσκεται σε κίνδυνο σκάφος (βυθίζεται ή έχει υποστεί ζημιά) και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα βοήθειας.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.

Πόσο επικίνδυνες είναι

Όπως αναφέρει στη «Ζούγκλα» ειδικός, η ναυτική φωτοβολίδα δεν είναι ένα επικίνδυνο προϊόν αν χρησιμοποιηθεί εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Στις οδηγίες χρήσης αναφέρεται πως οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος «όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή τραυματισμού».

Κάθε τύπος έχει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Τονίζεται ότι η φωτοβολίδα δεν πρέπει να στρέφεται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο, να είναι κοντά σε εύφλεκτα υλικά και πηγές ανάφλεξης και υπό άμεσο ηλιακό φως.

Τι υλικά περιέχουν οι ναυτικές φωτοβολίδες

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του ναυτικού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της φωτοβολίδας. Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Αυτές λέγονται χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
  • μια πυροτεχνική σύνθεση (παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ώστε να γίνει ορατό το σημείο που πρέπει να γίνει η επέμβαση, από χιλιόμετρα μακριά. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
  • μια ασφάλεια (φυτίλι ή κορδόνι που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης) και
  • αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).

Ναυτική φωτοβολίδα και χρώματα

Οι γενικές αρχές κατασκευής και τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στις ναυτικές φωτοβολίδες είναι ίδιες. Ενδέχεται να διαφέρουν κάποια υλικά.

Οι κόκκινες φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο (παρέχει το φως), ανθρακικό στρόντιο (παράγει το κόκκινο χρώμα) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι πράσινες εκλάμψεις καπνού χρησιμοποιούν μια πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, σκόνη σιδήρου (παράγει τον καπνό) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι λευκές φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, ζιρκόνιο (παράγει το λευκό φως) και χλωρικό κάλιο.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν προορίζονται για την στεριά, ούτε για να πλήξουν ανθρώπους. Έχουν ως στόχο να σώσουν ζωές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης