Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε μέρος του νομικού κόσμου της χώρας η «μυστήρια» εξέλιξη με την πρόσφατη βίαιη μεταγωγή κρατουμένου, από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές των Γρεβενών.

Πρόκειται για τον 41χρονο κρατούμενο και φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Eθνικού Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Δημάκη, ο οποίος αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί απεργία δίψας, διαμαρτυρόμενος για αυτή τη συμπεριφορά, και απαιτώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

Όπως καταγγέλλει ο συνήγορός του αλλά και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πρόκειται για μια δίωξη που γίνεται για «φρονηματικούς» λόγους, αφού όπως λένε, το μόνο που έκανε ο Βασίλης Δημάκης ήταν να «βγει μπροστά» και να ζητήσει την αποσυμφόρηση των φυλακών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα αίτημα που βρίσκει σύμφωνο μεγάλο μέρος και του νομικού κόσμου.

Ο Βασίλης Δημάκης το 2018 είχε προβεί σε απεργία πείνας, καθώς σύμφωνα με την πλευρά του, οι αρχές καταπάτησαν το δικαίωμά του στις σπουδές, αν και πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι μάλιστα αριστούχος στη σχολή του. Τότε τα κατάφερε: Έκτοτε παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματά του, είναι πλέον υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και περήφανο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας της σχολής του. Η μόρφωσή του δε, σύμφωνα με τους δικούς του, τον έχει «ενεργοποιήσει» ως πολίτη ώστε να κοιτάξει πίσω του και να αναγνωρίσει τα λάθη -έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλακή λόγω ληστειών σε τράπεζες το 2011- και πλέον να επιζητά τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κατάστασης για όλους, όπου και όσο μπορεί. 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον συνήγορο του νεαρού, τον δικηγόρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση. Όπως τόνισε, την Τρίτη θα υποβάλλουν υπόμνημα διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο, απαιτώντας την επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στον Κορυδαλλό, ενώ επισήμανε ότι ο χρόνος για αυτόν μετράει αντίστροφα, καθώς η απεργία δίψας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία του πελάτη του. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, το βράδυ της 16ης Απριλίου, άντρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, τον απομάκρυναν χωρίς καμία επίσημη εξήγηση και κατέληξε στο πειθαρχείο των φυλακών Γρεβενών, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται απομονωμένος σε καραντίνα. «Η μόνη αιτία που μπορεί να υπάρχει γι’ αυτή τη μεταγωγή είναι η συμμετοχή του Δημάκη στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ξεκίνησαν στις 14 Απριλίου», σημειώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη

Η ΕλΕΔΑ, μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ανθρωπιά, απαιτεί την άμεση ανάκληση της εκδικητικής, αυθαίρετης και ασύγγνωστης μεταγωγής του απεργού πείνας και δίψας, κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη. Όπως πληροφορηθήκαμε, η αιτιολογία της εξαντλείται σε μία φράση: [η μεταγωγή παραγγέλλεται] «κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης».

Καμία όμως βίαιη ενέργεια δεν υπήρξε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, από κανέναν, άλλως θα το είχαμε τάχιστα πληροφορηθεί, και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν καταλογίζεται στον κρατούμενο. Συνεπώς, όσοι διέταξαν την εσπευσμένη μεταγωγή του εμφορούνται από την αντίληψη ότι, ακόμα και σε καιρούς επιβάρυνσης του καθεστώτος έκτισης των ποινών, με στέρηση αδειών, σε φυλακές που στενάζουν από τον υπερπληθυσμό, η ειρηνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται και πρέπει να αποτρέπεται δια της τιμωρίας ενός και του εκφοβισμού των υπολοίπων.

Η όλως αυθαίρετη – σύμφωνα με όσα ανωτέρω εκθέτουμε – μεταγωγή του, συνεπάγεται εν προκειμένω την αναγκαστική διακοπή της απρόσκοπτης φοίτησής του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στην μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος;

Νίκος Φίλης: «Τυχόν απώλεια της ζωής του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση».

Στον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη, αναφέρεται με δήλωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι «τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση».

Στην ανακοίνωσή του εξηγεί: “Η ζωή του απεργού πείνας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος από σήμερα εισήλθε και σε απεργία δίψας κρέμεται από μια κλωστή. Ο κρατούμενος, διεκδικεί το δικαίωμά του στη μόρφωση που εκδικητικά και απάνθρωπα στερήθηκε, όταν μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Κορυδαλλού σε εκείνη των Γρεβενών. Αποκοπτόμενος με τον τρόπο αυτό από το Πανεπιστήμιο που φοιτά και τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματά του. Η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει κάθε ελεύθερη και δημοκρατική συνείδηση και δείχνει ότι η ανάρρηση της ΝΔ στην κυβέρνηση, ενθάρρυνε και έστειλε μήνυμα άγριου αυταρχισμού, βίας και καταστολής στους σκληρούς μηχανισμούς του κράτους, όπως είναι τα Συμβούλια Φυλακών”.

Ο κ. Φίλης απευθύνει έκκληση στην υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως να παρέμβει και να ενώσει τη φωνή της με τους καθηγητές του Βασίλη Δημάκη που απαιτούν την επιστροφή του στον Κορυδαλλό και στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς όπως υποστηρίζει “αυτό επιτάσσει το καθήκον της ως υπουργός Παιδείας που έχει αρμοδιότητα για τη σωστή εκπαίδευση των κρατουμένων μαθητών και φοιτητών. Μια εκπαίδευση που κάθε χρόνο γνωρίζει μικρά θαύματα και αποδεικνύει ότι τα σχολεία στις φυλακές είναι αναπόσπαστο τμήμα της σωφρονιστικής πολιτικής.

Κλείνοντας σημειώνει ότι “Τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα είναι ένα έγκλημα που θα στοιχειώσει το κράτος, την κοινωνία, τον πολιτισμό μας, αλλά και το χώρο της εκπαίδευσης. Ας κινητοποιηθούμε όλοι για τη σωτηρία της ζωής του”.

Δήλωση Γιάννη Τασσόπουλου

«Ποιος όμως είναι ο σκοπός του σωφρονισμού, αν όχι αυτός;» αναρωτιέται ο καθηγητής του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Γιάννης Τασσόπουλος  ο οποίος, με ανάρτησή του, στο facebook, στέκεται στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη, προβάλλοντας τα στοιχεία της προσωπικότητας του αριστούχου φοιτητή του.