Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Δημήτρης Πανόπουλος

Στα μαλακά έπεσαν τρία ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα υπάλληλοι της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών οι οποίοι πιάστηκαν να δωροδοκούνται με 100.000 ευρώ, προκειμένου να ρυθμίσουν πρόστιμο ύψους 2.5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε επιχειρηματία μετά από έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί.

Εφετειακό δικαστικό βούλευμα, ανέσυρε έναν ξεχασμένο Νόμο του 1931 και αποδέχτηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν απλά οι «μεσάζοντες» καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να διαγράψουν -λόγω της θέσης τους- το πρόστιμο. Ως εκ τούτου μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα τα τρία ανώτερα στελέχη του Υπουργείου να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης 3.5 ετών με αναστολή! Το θέμα αποκαλύφθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του GR και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις σε ανώτερα κλιμάκια της ελληνικής Δικαιοσύνης.  

Ο έλεγχος και το πρόστιμο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ

Οι τρεις κατηγορούμενοι υπηρετούσαν στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών. Η Χ.Χ. ως ελεγκτής, ο δεύτερος Ι.Κ. ως Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης ελέγχου και ο τρίτος Φ.Τ. ως Επόπτης ελέγχου.

Στις 16 Απριλίου του 2007 διατάχθηκε από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ, τακτικός έλεγχος για το διάστημα από 1.7.2002 έως 30.6.2007 και στη συνέχεια προσωρινός έλεγχος για το πρώτο πεντάμηνο του 2008 στην επιχείρηση με την επωνυμία «Μηχανογραφικές και Φωτοβολταικές Λύσεις Α.Ε.». Την διενέργεια ελέγχου ανέλαβε η ελεγκτής. Μόλις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, η έκθεση παραδόθηκε στον επίσης κατηγορούμενο Φ.Τ. ο οποίος την υπέγραψε. Το ίδιο έκανε και ο Ι.Κ.

Από τον έλεγχο προέκυπταν φορολογικές παραβάσεις με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου ύψους 2.500.000 ευρώ.

«Θα μειώσουμε το πρόστιμο ενδουπηρεσιακά»

Μία μέρα αφότου ενημερώθηκε για το πρόστιμο και συγκεκριμένα στις 23.6.2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Μηχανογραφικές και Φωτοβολταικές Λύσεις Α.Ε.» Αναστάσιος Φιλιππίδης, πήγε στο γραφείο της ελέγκτριας Χ.Χ.

Σε ερώτηση που έκανε στην κατηγορούμενη εκείνη φέρεται να του απάντησε: «Έτσι είναι ο έλεγχος, δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον η επιχείρηση και θα έπρεπε να σε έχει ενημερώσει ο λογιστής σου πριν την έκδοση φύλλου ελέγχου».

Ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι το πρόστιμο ήταν υπέρογκο αλλά και πάλι έμεινε άναυδος από τα λεγόμενα της ελεγκτή. «Τώρα έχει βγει το φύλλο ελέγχου και αν είχαμε επικοινωνήσει νωρίτερα, το πρόστιμο θα ήταν διαφορετικό».

Σύμφωνα με το βούλευμα που έχει στη διάθεση της το zougla.gr, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε στην ελεγκτή ότι θα προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια αλλά η κατηγορούμενη Χ.Χ. του είπε πως θα του φάνε χρήματα και θα ταλαιπωρηθεί. Τον παρότρυνε μάλιστα να πάνε στον Υποδιευθυντή της εφορίας για να συζητήσουν το θέμα του με σκοπό να βρούν μία λύση.

Ο επιχειρηματίας μαζί με την υπάλληλο που πραγματοποίησε τον έλεγχο, πήγαν στο γραφείο του Ι.Κ. στο οποίο βρισκόταν και ο Φ.Τ ως επόπτης ελεγκτών. Ο Ι.Κ. είπε στον Φιλιππίδη ότι «όταν υπέγραφα το φύλλο ελέγχου, το έκανα με βαριά καρδιά, το πρόστιμο είναι μεγάλο και πέραν των δυνατοτήτων της εταιρείας αλλά η ελέγκτρια με ενημέρωσε ότι από την εταιρεία σου δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Δεν μπορούσες να έρθεις πριν εκδοθεί το φύλλο ελέγχου;» Τότε ο Φιλιππίδης ρώτησε τι πρέπει να κάνει και ο Ι.Κ τον ρώτησε ποιο ποσό είναι μέσα στις δυνατότητες του έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο ενδουπηρεσιακά, μέσω της επιτροπής για να μειώσουν το πρόστιμο.

Τις επόμενες ημέρες -σύμφωνα με το βούλευμα- πραγματοποιήθηκαν  συναντήσεις και τηλεφωνήματα μεταξύ των τριών υπαλλήλων της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και του επιχειρηματία.

Σε ένα από τα ραντεβού η ελεγκτής έγραψε σε ένα χαρτί το οποίο έδωσε στον Φιλιππίδη «500.000 + 100.000», λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι «500.000 ευρώ είναι πολύ μικρό ποσό για τι θα εκτεθούμε» αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 100.000 ευρώ ήταν παράνομο οικονομικό αντάλλαγμα προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στην επιχείρηση του. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, ο Ι.Κ έκανε στον επιχειρηματία την τελική προσφορά δίνοντας του ένα σημείωμα που έγραφε «794.000+ 100.000 για τη δουλειά».


«Βάλε τα χρήματα σε σακούλα»

Μετά την τροπή που πήρε  η υπόθεση, ο επιχειρηματίας μετέβη στις 4.8.2008 στο Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και κατήγγειλε ενόρκως τα όσα είχαν γίνει. Μετά από αίτημα της υπηρεσίας, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, διέταξε την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων.

Βάσει του ηχητικού υλικού, προκύπτει ότι στις 18.9.2008 αμέσως μετά την συνεδρίαση της επιτροπής της ΔΟΥ Αθηνών, οι τρεις κατηγορούμενοι είπαν στον Φιλιππίδη πως βρήκαν τρόπο να μην τελεσιδικήσει το πρόστιμο. Έτσι, επιχειρηματίας υπέβαλε αίτημα για προκειμένου να καλύπτεται από τις προθεσμίες έως ότου η υπόθεση του να υπαχθεί σε ευεργετικές διατάξεις επικείμενου νόμου.

Στις 8.10.2008 ο επιχειρηματίας μετέβη εκ νέου στο γραφείο του κατηγορούμενου Ι.Κ. ο οποίος με την βοήθεια της συγκατηγορούμενης του Χ.Χ. αναζητούσε την εγκύκλιο της νέας Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα υπήγαγαν την περίπτωση. Ο Φιλιππίδης ρώτησε που και σε ποιόν θα έπρεπε να δώσει το προσυμφωνηθέν ποσό των 100.000 ευρώ. «Βάλε τα σε μία σακούλα σούπερ μάρκετ και φέρε τα στο γραφείο μου» απάντησε ο κατηγορούμενος.

Στην συνέχεια, ο Φιλιππίδης, προφασιζόμενος ότι μεταβαίνει σε υποκατάστημα τράπεζας για την ανάληψη των χρημάτων, πήγε στην Αστυνομική Υπηρεσία που παρακολουθούσε την υπόθεση και πήρε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία έβαλε σε πλαστική σακούλα.

Ο Αναστάσιος Φιλιππίδης πήγε και πάλι στην εφορία στο γραφείο του Ι.Κ. προκειμένου να του δώσει τα χρήματα. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί βρίσκονταν σε ετοιμότητα έξω από το κτήριο. Μόλις ο επιχειρηματίας βγήκε από το γραφείο, οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε αυτό και βρήκαν την τσάντα με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Παράλληλα, από τους κατηγορούμενους κατασχέθηκαν τραπεζικά βιβλιάρια, μετοχές και επιταγές, συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Το κακούργημα που έγινε… πλημμέλημα!

Εντύπωση προκαλεί σε δικαστικούς κύκλους και όχι μόνο, η τροπή της υπόθεσης καθώς παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εξέδωσε βούλευμα σύμφωνα με το οποίο οι τρείς υπάλληλοι κατηγορούνταν για το αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας (κακουργηματικού χαρακτήρα), το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών μεταρρύθμισε το βούλευμα, καταλογίζοντας τους πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Το Εφετειακό βούλευμα δέχτηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι «παρέστησαν εν γνώσει τους ψευδώς, ότι λόγω των σχέσεων τους με τους υπαλλήλους του Δημοσίου, μπορούσαν να προκαλέσουν υπέρ άλλου οποιαδήποτε πράξη και για το σκοπό αυτό έλαβαν αμοιβή». Με απλά λόγια οι τρεις υπάλληλοι κατηγορήθηκαν ότι υπήρξαν απλά μεσάζοντες αφού οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν το πρόστιμο και για το λόγο αυτό καταδικάστηκαν σε 3,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.