Η Γερμανία επανέρχεται για να κουνήσει και πάλι το δάχτυλο στην Ελλάδα. Όχι για τους οικονομικούς δείκτες, ούτε για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά για τους παράνομους μετανάστες.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, αναφέρει ότι, «αν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία. Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου λαθρομεταναστών».
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει η «Deutsche Welle», ήδη στα γερμανικά αεροδρόμια αστυνομικοί ερευνούν εξονυχιστικά τους επιβάτες με χώρα προέλευσης την Ελλάδα.
Η γιγάντωση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα απασχολεί σε τέτοιο βαθμό τη γερμανική κυβέρνηση, που εδώ και λίγο καιρό καθιερώθηκαν και πάλι άτυποι έλεγχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα γερμανικά αεροδρόμια και σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», οι επιβάτες καλούνται την ώρα της προσγείωσης να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προς επίδειξη μόλις βγουν από τη «φυσούνα» και ο έλεγχος γίνεται από αστυνομικούς που τους περιμένουν στον χώρο του αεροδρομίου.
Tην επιστροφή στο σύστημα μεθοριακών ελέγχων στον χώρο Σένγκεν ζήτησε πρώτος ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίτριχ, λόγω της αδυναμίας χωρών, όπως η Ελλάδα, να ελέγξουν τη ροή παράνομων μεταναστών, και το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε..
Όπως είχε δηλώσει ο Φρίτριχ στην εφημερίδα Rheinische Post: «Χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο όταν γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σύνοδοι κορυφής, αλλά και όταν χώρες-μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν, για παράδειγμα, χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους, τότε για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Τα ανοιχτά σύνορα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών».
Παράλληλα εξήγγειλε συνεργασία για το θέμα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν – Κλοντ Ζεάν, για να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στο νομοθετικό κείμενο της συμφωνίας Σένγκεν.
Οι δηλώσεις των δύο υπουργών που ανήκουν στο κυβερνών συντηρητικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις του κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «όνειρα επιστροφής στη ”μεθοριακή μπάρα”» και δηλώσεις «καθαρού λαϊκισμού» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας Σένγκεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. Αφορμή απετέλεσαν οι περσινοί έλεγχοι της Γαλλίας στα σύνορά της με την Ιταλία, με το επιχείρημα ότι οι ιταλικές Αρχές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το κύμα Μαροκινών παράνομων μεταναστών.
Μάλιστα, στον προεκλογικό αγώνα ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε ότι η χώρα του θα φύγει για ένα διάστημα από τη συμφωνία Σένγκεν.