Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ο κρατούμενος Μ.Μ. κοιμόταν στο κελί του στο Ψυχιατρικό Κατάστημα του Κορυδαλλού. Παλιός χρήστης, είχε καταδικαστεί για χρήση ναρκωτικών και ανέμενε την απόφαση των δικαστικών λειτουργών για την αποφυλάκισή του με τον νόμο Παρασκευόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2019 και ενώ κοιμόταν, δέχθηκε επίθεση από τον συγκρατούμενό του, ισοβίτη αλβανικής καταγωγής, ο οποίος άρχισε να τον ξυλοκοπεί με έναν σιδερένιο σωλήνα. Ουδείς επενέβη.

Ο Μ.Μ. έφερε τραύματα παντού και μάλιστα ορισμένα συντριπτικά. Στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια, στα πλευρά και στον θώρακα. Από τις κραυγές του κινητοποιήθηκαν τελικά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στο νοσοκομείο Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» αντελήφθησαν αμέσως πως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν ιατρικά την κατάσταση. Τον έστειλαν στο νοσοκομείο Νικαίας, όπου οι ιατροί τού έκαναν μία αξονική και τον έστειλαν πίσω. Δηλαδή, δεν τον περιέθαλψαν. Ο ιατρός που τον ανέλαβε στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» τον έστειλε στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί της παθολογικής κλινικής είδαν ότι ο ασθενής δεν ανέπνεε, έκανε εμετούς και αποφάσισαν να τον νοσηλεύσουν.  

Από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, οπότε ο Μ.Μ. έπεσε θύμα του άγριου ξυλοδαρμού, μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 η οικογένειά του δεν γνώριζε τίποτα! Ουδείς, ούτε από τις φυλακές ούτε από το νοσοκομείο των φυλακών, έκρινε σκόπιμο να ειδοποιήσει τους οικείους του ότι ο άνθρωπος αυτός δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Κατάφερε όμως να το κάνει ο ίδιος παρακαλώντας συγκρατουμένους του να του δανείσουν μία τηλεφωνική κάρτα. Τελικά, ήρθε σε επικοινωνία με την αδελφή του, στην οποία ψέλλισε: «Δεν έκανα τίποτα, πηγαίνετε αμέσως στον εισαγγελέα. Παρακάλεσα να μη μου τον φέρουν στο κελί, αλλά δεν με άκουσαν. Με χτύπησαν στον ύπνο, δεν έκανα τίποτα». Ο άνθρωπος ακουγόταν μισοπεθαμένος. Με δυσκολία έβγαινε η φωνή του. Ακολούθησε ακόμη μία επικοινωνία, με την άλλη αδελφή του αυτήν τη φορά, η οποία τυγχάνει να είναι ιατρός, στην οποία ο Μ.Μ. είπε ότι τον χτύπησε ο κρατούμενος με ένα σίδερο χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που κάνει η κόρη του θύματος στη μήνυση που κατέθεσε για την υπόθεση. «Στο Τζάνειο αντικρίσαμε έναν άνθρωπο μαυρισμένο στο πρόσωπο, με οιδήματα και διασωληνωμένο στο δωμάτιο των κρατουμένων κι όχι στη ΜΕΘ. Όταν έφθασε στα επείγοντα, τον νοσήλευσε η Α’ Παθολογική Κλινική, διότι είχε δυσκολία στην αναπνοή. Εν τέλει, βρέθηκε θέση και ο ασθενής μεταφέρθηκε στην Εντατική Θεραπεία».

Τα τραύματα που έφερε, σύμφωνα με την ενημέρωση των ιατρών της ΜΕΘ, προκαλούν σοκ. Όπως σοκ προκαλούν και οι φωτογραφίες από τα τραύματα του Μ.Μ., μέρος των οποίων αποκαλύπτει το zougla.gr.

– Ο άνθρωπος έκανε εμετούς που οδήγησαν σε αναπνευστική λοίμωξη και βαριά πνευμονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Έχει κάταγμα στις πλευρές.

– Παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια, γι’ αυτό και έπρεπε να διασωληνωθεί.

– Φέρει κάταγμα ωλένης αριστερού άνω άκρου. Το χέρι φαίνεται να είναι δαγκωμένο σε διάφορα σημεία, ενώ είναι χτυπημένο μέχρι τον αγκώνα και έχει τρύπα. Παράλληλα, έχουν καταστραφεί τένοντες και έλυτρα με κίνδυνο να χρειαστεί ακρωτηριασμό.

Φέρει κάταγμα στο μετακάρπιο δεξιάς άκρας χείρας.

Έχει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με αιματώματα στον εγκέφαλο.

Έχει δύο τομές στο οπίσθιο τμήμα της κεφαλής με διακοπή δέρματος, υποδόριου και κρανιακής περιτονίας.

Έχει δεχτεί τραυματισμό στο πρόσωπο, φέρει αιματώματα και οιδήματα κυρίως κάτω από τα μάτια και τα ζυγωματικά.

Έχει απώλεια δοντιών.

Έχει εκτεταμένη μόλυνση στο αριστερό άνω άκρο.

Ερωτήματα-φωτιά

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον για αυτήν τη δυσώδη υπόθεση είναι αμείλικτα και απαιτούν άμεση απάντηση.

– Γιατί έβαλαν τον ισοβίτη κρατούμενο με τον άνθρωπο αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που του έμενε ελάχιστος χρόνος μέχρι την αποφυλάκισή του;

– Γιατί δεν τον άλλαξαν, όταν το ζήτησε;

– Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό που μίλησε με την οικογένεια του Μ.Μ., το σίδερο με το οποίο τον χτύπησε ο ισοβίτης ήταν κάτω από το κρεβάτι του. Πώς κατάφερε να το φέρει μέσα στο κελί; Δεν έγινε κανένας έλεγχος; Ποιος του το έδωσε και γιατί;

– Γιατί οι Αρχές άφησαν να περάσει τόσος χρόνος χωρίς να ενημερώσουν τους οικείους του;

– Γιατί δεν εστάλη ιατροδικαστής προκειμένου να τον εξετάσει;

– Ποια ήταν η ιατρική πορεία του ασθενούς μέχρι να φθάσει στο Τζάνειο;

– Πώς γίνεται το ένα νοσοκομείο να τον διώχνει και το άλλο να τον διασωληνώνει;

Για την απίστευτη περιπέτεια του Μ.Μ. μίλησε στο zougla.gr η κόρη του θύματος, η οποία ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει τον Γολγοθά που κλήθηκε να ανέβει ο πατέρας της. Παράλληλα, δηλώσεις στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα έκανε και ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Νίκος Διαλυνάς.

 

 

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για -ακόμη- μία ιστορία των φυλακών που προκαλεί αποτροπιασμό και εκθέτει ανεπανόρθωτα την έννοια του κράτους δικαίου, στο οποίο, υποτίθεται, πως πρέπει όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Αποτελεί ντροπή το γεγονός ότι το σωφρονιστικό σύστημα και ιδιαίτερα το κατάστημα Κορυδαλλού λειτουργεί πλέον ανεξέλεγκτα και σε καθεστώς επιτροπείας από τις συμμορίες των κρατουμένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης