Σκιά είχαν γίνει οι αστυνομικοί στα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων που προχωρούσαν στις ψευδείς συνταγογραφήσεις και τις εικονικές εκτελέσεις τους από τα φαρμακεία.
Τα σκευάσματα διακινούνταν εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ μελών του κυκλώματος όταν ενημερώθηκαν για την έρευνα των αρχών.
Τα μέλη του κυκλώματος δεν είχαν καταλάβει ότι παρακολουθούνταν στενά από τις Αρχές, μετά τις καταγγελίες που είχαν φτάσει στον ΕΟΠΥΥ για τη μεγάλη απάτη με τις παράνομες συνταγογραφήσεις.
Ράβδους χρυσού και λίρες εντόπισαν οι αρχές στις έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, φαρμακεία και τραπεζικές θυρίδες. Πρόκειται για τη λεία του κυκλώματος από η δράση τους.
«Βρέθηκαν αρκετά χρήματα, περισσότερα από 450.000 ευρώ, καθώς και ράβδοι χρυσού και χρυσές λίρες στα μέλη του κυκλώματος» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα βασικά μέλη, παθολόγος που ζούσε στην Κύπρο, συνταγογραφούσε ψευδώς το σκεύασμα, πλήρωνε το ποσό που αντιστοιχούσε στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και μετά την εξαγωγή του πουλούσε 50 ευρώ το καθένα.
Μέσα σε 3 χρόνια, από το 2020 έως τον Ιανουάριο του 2024, είχε εκδώσει 27.162 συνταγές, συνολικής αξίας 724.815,01 ευρώ, ποσό που δεν συμπεριληφθεί στη βεβαιωμένη ζημία του ΕΟΠΥΥ.
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει αυστηρούς μηχανισμούς.
«Κέρδιζαν και από τον ΕΟΠΠΥ και από το φάρμακο το οποίο πουλάγανε. Γι’ αυτό το λόγο θα βάζουμε την διαδικασία του OTP, αυτό δηλαδή που κάνει τράπεζα που στέλνει ένα μήνυμα για επιβεβαίωση» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ κυρίως μεταναστών που είχαν επιστρέψει στις χώρες τους, ή φυλακισμένων και φιλοξενούμενων σε δομές οι συλληφθέντες γιατροί συνταγογραφούσαν ακόμα και σκευάσματα που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες .
Ενδεικτικός διάλογος
- Μαιευτήρας: Τον φώναξαν να πάει να δώσει κατάθεση
- Υπάλληλος φαρμακείου: Αλήθεια;
- Μαιευτήρας: Ναι. Οπότε είμαστε προσεκτικοί
«Το μεγαλύτερο μέρος των ΑΜΚΑ ήταν αλλοδαποί στους οποίους δήλωναν ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας, χρησιμοποιούσαν κυρίως ΑΜΚΑ ανασφάλιστων πολιτών, γιατί έχουν μηδενική συμμετοχή, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν έγκλειστα σε κέντρα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε δομές διαμονής αλλοδαπών» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.
Παράλληλα φρόντιζαν κάποια σκευάσματα να τα «εξαφανίζουν», κάτι που επίσης αποκαλύπτεται από τους διαλόγους που ήρθαν στο φως:
- Ιδιοκτήτης Φαρμακείου: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα
- Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
- Ιδιοκτήτης Φαρμακείου: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται.
Σημειώνεται πως από την έρευνα των αρχών εντοπίστηκαν μεμονωμένες ψευδείς συνταγές ακόμα και πριν από 9 χρόνια, από το 2015.