Πιθανό είναι το ενδεχόμενο την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη.
Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, έκανε λόγο για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.
Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.
Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.
«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1.900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα», υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Λογοθετίδης: Καθαρά Δευτέρα θα φτάσουμε στην κορύφωση των διασωληνωμένων
Παράλληλα, ο καθηγητής νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης μίλησε στο OPEN και δήλωσε πως τηρώντας τα υπάρχοντα μέτρα θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε πως εάν δεν πέσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν πρέπει να βγούμε για κανένα λόγο από το lockdown.
«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Λογοθετίδης.
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου.