Zougla Newsroom 

Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχει δημιουργήσει ανησυχία. Πολύς κόσμος και κυρίως ηλικιωμένοι καθημερινά συρρέουν στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα  ενώ οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν.

Η εικόνα λοιπόν των τελευταίων ημερών στα νοσηλευτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των επιστημόνων που μιλούν για κορύφωση της κατάστασης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, συνθέτουν το παζλ των ημερών.

Πού μπορεί όμως να οφείλεται αυτό το «τσουνάμι» ιώσεων και γιατί τώρα ; Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε σε επιστήμονες προκειμένου να πάρει απαντήσεις.

«Η γρίπη δεν είναι κάτι καινούργιο απλά τώρα έχουμε την προσθήκη του κορωνοϊού όπου τα νέα στελέχη που κυκλοφορούν είναι πολύ μεταδοτικά» λέει  στη «Ζούγκλα» ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής – ιατρός, συνεργάτης  του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  και συνεχίζει: « Σχετικά με όλες αυτές τις συστάσεις για μάσκες εγώ θα σας πω ότι δεδομένα ότι η μάσκα βοηθάει δεν υπάρχουν και αυτή είναι η άποψή μου αλλά ούτε οι περιορισμοί βοηθούν. Είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα της μάσκας. Δεν χρειάζονται υστερίες. Ας φορούν μάσκα μόνο όσοι έχουν πρόβλημα και τα ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα».

Ερωτηθείς για το πού μπορεί να οφείλεται όλη αυτή η έξαρση των ιώσεων απαντά: «Όλη αυτή η  έξαρση και τα κοκτέιλ οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχει μια εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας με αποτέλεσμα να περνάμε πιο δύσκολα τις ιώσεις. Βέβαια αυτό οφείλεται στα μέτρα που πήραμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κυρίως στα παιδιά το παρατηρούμε πολύ. Αδυνάτισε το ανοσοποιητικό τους και μολύνονται πιο εύκολα. Ας μας γίνει μάθημα αυτό».

Τι πρέπει να κάνουμε ;

«Ψυχραιμία χρειάζεται. Μην κάνουμε πάλι ό,τι κάναμε κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο πανικός δεν προσφέρει τίποτα. Μόνο οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες να προσέχουν και να πάρουν μέτρα. Σχετικά με τις συστάσεις για εμβολιασμό κατά του Covid 19 η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα ασφαλείας για αυτά τα εμβόλια τα οποία συζητούνται σε πολλές χώρες. Πρέπει ο καθένας να πάρει την απόφασή του. Προσωπικά πιστεύω ότι προσφέρουν περιορισμένη προστασία».

Ακούστε αναλτικά όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός:

 

«Όχι πανικός, να μην τρέχουμε στα νοσοκομεία»

Πιο καθησυχαστικός σε δηλώσεις του στη «Ζούγκλα» είναι ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας. Όπως αναφέρει: «Κάθε χρόνο τέτοιες εποχές υπάρχει πληθώρα ιώσεων που ταλανίζει αλλά τώρα υπάρχει και ο κορωνοϊός. Αναμενόμενο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνει ο κόσμος στο νοσοκομείο με λίγο πυρετό ή μια κακουχία. Να φωνάζουν καλύτερα τον  γιατρό στο σπίτι. Όχι πανικός, να μην τρέχουμε στα νοσοκομεία. Αν έχουν βέβαια πιο βαριά συμπτώματα τότε σε συνεννόηση με  τον γιατρό να πάνε στο νοσοκομείο».

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί τώρα αυτή η έξαρση είναι ξεκάθαρος: «Προφανώς η υστερία των μέτρων κατά του Covid-19  δημιούργησε ένα αδύνατο ανοσοποιητικό. Oι μάσκες και οι εγκλεισμοί ήταν λάθος κατά την άποψή μου.Tα εμβόλια ήταν λάθος, ήταν μόνο για τους ανθρώπους που πραγματικά κινδύνευαν. Τα βιαστικά μέτρα αυτά δεν βγάζουν σε καλό. Σχετικά με τα μέτρα που συστήνουν τώρα οι επιστήμονες, δηλαδή μάσκες και εμβόλια, διαφωνώ. Να περιοριστούμε στην απλή αντιμετώπιση. Δεν πρέπει ο κόσμος να ακούει ό,τι να ναι».

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Δημήτρης Κούβελας:

 

«Έχουμε υποστεί ανοσοανεπάρκεια»

«Αυτό που συμβαίνει είναι  μια επιδημική κρίση πολλών ιώσεων μαζί. Συνέβαινε και πριν την πανδημία αλλά τώρα όλοι έχουμε υποστεί ανοσοανεπάρκεια αφού για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε έρθει σε επαφή με αυτά τα παθογόνα. Για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τέτοιες κρίσεις που θα ταλανίζουν πολύ κόσμο και πολλές οικογένειες. Θα νοσηλευτούν πολλοί και θα κινδυνέψει η υγεία τους», υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Με προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι  οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με αυτό το στέλεχος του Covid που κυκλοφορεί. Η προστατευτική ανοσοποίηση που προκάλεσαν τα εμβόλια φθίνει με την πάροδο του χρόνου και έτσι το νέο στέλεχος ξεφεύγει από αυτή την ανοσία», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Νίκος Τζανάκης:

 

«Προσοχή σε παιδιά κάτω των 5 ετών, μπορεί να κινδυνέψει η ζωή τους»

«Εδώ και 15 ημέρες παρατηρούμε μεγάλη αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά, γρίπης, RSV  και κορωνοϊού. Υπάρχουν βέβαια και λίγα κρούσματα στρεπτόκοκκου ενώ το κοξάκι δεν μας απασχολεί πια», λέει στη «Ζούγκλα» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

«Αυτοί οι ιοί προκαλούν πυρετό, βήχα, βρογχίτιδες, κακουχία, και συμπτώματα στο πεπτικό πολλές φορές.  Ευτυχώς που έκλεισαν τα σχολεία. Η αύξηση των κρουσμάτων όμως συνεχίζει και  πολύ φοβάμαι ότι σε αυτές τις γιορτές, τα τραπέζια και τα πάρτι θα συντηρήσουν το κλίμα. Και θα υπάρξει πρόβλημα όταν τα παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο», συνεχίζει.

«Αυτή η έξαρση που παρατηρούμε τώρα πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά παιδιά γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και τα lockdown με αποτέλεσμα να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό», επισημαίνει.

«Χρειάζεται πολλή προσοχή σε παιδιά κάτω των 5 ετών διότι μπορεί να κινδυνέψει η ζωή τους λόγω του ιού RSV. Καταρχάς συστήνω στους γονείς να προσέχουν ειδικά εάν έχουν βρέφη κάτω των 2 ετών. Να προσέξουν τις επαφές αυτή την περίοδο σε σπίτια και ρεβεγιόν και σε σχολικά πάρτι. Εάν ένα βρέφος κολλήσει μπορεί να απειληθεί η ζωή του. Βρέφη κάτω του ενός έτους να μην πάνε πουθενά. Εάν εμφανίσει το παιδί συμπτώματα να επικοινωνήσει άμεσα με παιδίατρο. Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Νταλούκας.

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κώστας Νταλούκας: