«Η νέα χρονιά να μας βρει με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, που αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα με τους κανόνες της επιστήμης αλλά και με τους νομικούς κανόνες, και τους κανόνες δεοντολογίας, εμβόλια που θα μας βοηθήσουν ως ένα σημαντικό ορόσημο στη διαχείριση αυτής της πανδημίας».

Αυτή την ευχή έδωσε κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση με τίτλο «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε;», του ΑΠΘ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, και συνέχισε: «Επειδή είναι σταδιακή η διαδικασία του εμβολιασμού, ο αριθμός των εμβολιασθέντων θα αυξάνεται όλο και περισσότερο και θα βλέπουμε έτσι την ουσιαστική συνεισφορά του εμβολίου στη διαχείριση αυτής της πανδημίας. Όλοι οι συνάδελφοι να εμβολιαστούμε και να παραμείνουμε υπομονετικοί για μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι η ανοσία της αγέλης να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Πρέπει να προχωρήσουμε με τους κανόνες της επιστήμης. Χρωστάμε στην επιστήμη αυτό το εμβόλιο. Να σεβαστούμε αυτό το εμβόλιο και να το χειριστούμε ως ένα ιερό αγαθό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, απαντώντας ακριβώς στο ερώτημα της εκδήλωσης «Γιατί να κάνω εμβόλιο για τον κορωνοϊό», απάντησε ως εξής: «Ο εμβολιασμός έναντι του ιού είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε να προσφέρουμε αυτοπροστασία αλλά και να θωρακίσουμε το κοινωνικό σύνολο. Μόνο όταν ένας μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού αποκτήσει ανοσία, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τέλος της πανδημίας. Είναι ασφαλέστατο, με αποτελεσματικότητα, χωρίς καμία παρενέργεια».

Ποια εμβόλια εγκρίθηκαν και ποια αναμένουμε

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, κ. Γεώργιος Παπαζήσης παρέθεσε όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τα εμβόλια παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/ BionTech και αξιολογεί άλλα τρία: Moderna (06/01/21) και Oxford/ Astra Zeneca (όχι εντός 01/21). Η Βρετανία έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και σήμερα το εμβόλιο της Astra Zeneca (30/12). Ο Αμερικανικός Οργανισμός FDA έχει εγκρίνει τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Χωρίς να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα φάσης τρία, στη Ρωσία γίνονται εμβολιασμοί με το Sputnik-V και στην Κίνα εμβολιάζονται με Sinopharm, Sinovac, Cansino, όπου 1.000.000 πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο

Υπάρχουν 172 εμβολια υποψήφια σε προκλινικές δοκιμές δηλαδή στο εργαστήριο, 60 σε κλινικές δοκιμές και 13 στην τελική φάση πριν την έγκριση. Στην πλειοψηφία είναι εμβόλια πρωτεϊνικής λιπομονάδας, αλλά υπάρχουν και εμβόλια που χρησιμοποιούν την παλαιά τεχνική με τον εξασθενημένο ή πλήρως αδρανοποιημένο ιό και εμβόλια mrna και αυτά που χρησιμοποιούν τον αδενοϊό φορέα.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό αλλά όχι πιο φονικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρινίσεις για τον ιό έδωσε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής – μικροβιολογίας ΑΠΘ, κα. Γεωργία Γκιούλα, η οποία ανέφερε πως ο ιός «είναι ασταθής γενετικά και περιβάλλεται από ένα λιποϊδικό περίβλημα. Αυτό είναι και η αχίλλειος πτέρνα του. Επειδή έχει αυτό το περίβλημα, καταστρέφεται μέσα σε δευτερόλεπτα με λιποδιαλύτες, το κοινό σαπούνι, αλκοολούχα σκευάσματα. Το καλό πλύσιμο των χεριών καταστρέφει το εμβόλιο.

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος σημείωσε πως «έχει 17 αλλαγές που τον έχουν κάνει πιο μεταδοτικό, αλλά όχι πιο φονικό. Δεν έχουν επηρεάσει απ’ ό,τι φαίνεται την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ο ιός επίσης δεν έχει ανιχνευτεί στην περιοχή μας».

Σίμος Μεταλλίδης: Καμία σοβαρή αντένδειξη για το εμβόλιο

Όταν πήρε τον λόγο ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ, κ. Σίμος Μεταλλίδης, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις για το εμβόλιο. «Δεν υπήρξε αναφυλαξία, αλλεργικό σοκ ή σοβαρές αντιδράσεις στις κλινικές μελέτες. Στο 1,5 εκατ. εμβολιασμών έχουν καταγραφεί οκτώ σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις αλλά όπως σε κάθε εμβολιασμό, τα εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, και βέβαια κανένα από αυτά δεν ήταν πολύ σοβαρό που να απειλεί τη ζωή του ασθενούς». Μάλιστα πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έδωσε το παράδειγμα συγγενικού του προσώπου που έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού και θα κάνει και το εμβόλιο.

«Τώρα που πετύχαμε το πιο κρίσιμο βήμα, μη κάνουμε πίσω. Είναι ντροπή να κάνουμε πίσω»

Σε ερώτηση του ThessToday.gr σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος, Καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης απάντησε ως εξής: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πραγματική άρνηση, υπάρχει επιφυλακτικότητα και στον υγειονομικό κόσμο που έχει εύλογα ερωτήματα. Φυσικά υπάρχουν πολλοί με ισχυρή άποψη, που διεκδικώντας δημοσιότητα, σπεκουλάρουν. Και θα δείτε ότι σε λίγο αφού κάνουν το εμβόλιο θα βρουν άλλο σημείο για να διοχετεύσουν την ευρηματικότητά τους. Ο κόσμος έμαθε σε αυτό το διάστημα για καινούργια τεχνολογία, που ουσιαστικά δεν είναι καινούργια τεχνολογία, έμαθε για μεικτά χρηματοδοτικά σχήματα, έμαθε για συνέργεια εταιρειών και φυσικά οι θεωρίες συνωμοσίας βρήκαν πρόσφορο έδαφος».

Και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Θεόδωρος Κοντακιώτης Αναπληρωτής Καθηγητής & Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ για να αναφέρει τα εξής: «Πρώτη φορά βλέπω φαρμακευτικές εταιρείες, δέκα μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα να χρησιμοποιούν κλινικούς γιατρούς, επιδημιολόγους και εργαστηριακούς και να προσπαθούν να πετύχουν κάτι όλοι μαζί. Και να το πετυχαίνουν. Είναι πρωτοφανές. Τώρα που πετύχαμε το πιο κρίσιμο βήμα, μη κάνουμε πίσω. Είναι ντροπή να κάνουμε πίσω! Το νέο έτος μας έδωσε ένα μεγάλο δώρο. Να αρπάξουμε την ευκαιρία και να εμβολιαστούμε όλοι».

Τζιτζικώστας: Να διοργανωθεί μια διακαναλική συζήτηση ειδικών για το εμβόλιο

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του τα εξής: “Ευχαριστώ καταρχάς όλους εσάς που έχετε δώσει τον καλύτερό σας εαυτό και έχετε λειτουργήσει υποδειγματικά όλο αυτό το διάστημα. Είμαι περήφανος που είμαι περιφερειάρχης μιας περιοχής με τόσο υποδειγματικό ιατρικό και ακαδημαϊκό προσωπικό. Θα είμαστε δίπλα σας στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά η περιφέρεια θα συνεχίσει το έργο της. Έχουμε προμηθευτεί υλικοτεχνική υποδομή για τη στήριξη των νοσοκομείων. Οι μέρες είναι κρίσιμες. Δεν σας κρύβω ότι είμαι ανήσυχος για το τι μπορεί να συναντήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Το εμβόλιο δείχνει να είναι η αρχή του τέλους αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Μέχρι να εμβολιαστεί το 70% πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το εμβόλιο από μόνο του είναι μια νίκη της ζωής και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα και με ασφάλεια κινήθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Θέλω να συγχαρώ την ΕΕ που όχι μόνο κατάφερε να εγκρίνει αλλά και να φτάσει το εμβόλιο την ίδια μέρα και στις 27 χώρες μέλη. Δείχνει την αλληλεγγύη που χρειάζεται η ΕΕ τώρα περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Θα κάνω κι εγώ το εμβόλιο στην ώρα μου. Προέχει να θωρακίσουμε εσάς, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.

Έχω ζητήσει και προτείνει στην κυβέρνηση να διοργανωθεί μια διακαναλική συζήτηση επιστημόνων όπου να μπουν στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ερωτήματα των συμπολιτών μας. Πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Εάν εσείς βγείτε μπροστά και απαντήσετε στα ερωτήματα, είμαι βέβαιος πως το μειοψηφικό ποσοστό του κόσμου που είναι σκεπτικό απέναντι στο εμβόλιο θα μικρύνει ακόμη περισσότερο”.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος ακαδημαϊκών της ιατρικής κοινότητας τόσο του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, όσο και άλλων πανεπιστημίων της χώρας, και μεταξύ άλλων μίλησαν ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μάλιστα είναι πλέον επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ε.Κ.Π.Α., κα. Μαρία Θεοδωρίδου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Πέτρος Σφηκάκης κ.α.

Πηγή: ThessToday

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης