Χείρα συνεργασίας προς τους δικαστές τείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης  Κωνσταντίνος Τσιάρας ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι στην ίδια πλευρά μαζί τους και οι προτάσεις τους θα αποτελέσουν «πυξίδα» για τον νέο Ποινικό Κώδικα. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδικών σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο» ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου (6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2019) που διοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  για τους νέους Κώδικες (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) στο κτήριο του Εφετείου.

Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει κανέναν  επισημαίνοντας πως «βούληση  είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν» και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πάντως  ότι «δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα… Είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα».

Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι πρόκειται για την ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή  η οποία οπλίζεται με τον αναγκαίο χρόνο να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε ημιτελής. «Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δίκη μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ.  Σεβαστίδης  επεσήμανε πως πολλές διατάξεις προκάλεσαν σφοδρή κριτική, κάτι που θεωρεί φυσιολογικό σε τέτοιου μεγέθους αλλαγές. «Οι Κώδικες μετατράπηκαν σε πολιτικό επίδικο. Συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας, δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα.

Η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη. Δεν δικαιολογείται η ισοπεδωτική επιστημονική κριτική που ακολούθησε. Θεωρώ αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις. Θετικές και αναγκαίες αλλαγές ο εξορθολογισμός των ποινών, η κατάργηση του νόμου περί καταρχαστών, η κοινωφελής εργασία, η κατάργηση των πταισμάτων, κ.ά.»

Ο Γ. Γ. της ΕΔΕ Νίκος Σαλάτας τόνισε πως «η Δικαιοσύνη κρίνεται από την ανεξαρτησίας της και όχι από τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι λειτουργοί της. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην »σκηση των καθηκόντων τους, Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδωρείται η Δικαιοσύνη».