Πήραν το… μήνυμα οι νέοι κυρίως άνθρωποι στην Ελλάδα και σπεύδουν κατά κύματα να εξασφαλίσουν μια οπωσδήποτε κακοπληρωμένη θέση στο δημόσιο. Ούτε σκέψη πλέον για καριέρα, περισσότερα χρήματα και ανταγωνιστικό περιβάλλον στον άκρως ασταθή ιδιωτικό τομέα. 

«Χώρα της υπερβολής η Ελλάδα» θα πουν πολλοί, αλλά τα στοιχεία ήδη καταδεικνύουν ένα καθόλου ευοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, που θα σηκώσουν μάλλον το βαρύτερο σταυρό της οικονομικής κρίσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, είτε εργάζονται είτε όχι, σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να δηλώσουν συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μια θέση στον ήλιο του Δημοσίου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα για λίγες χιλιάδες θέσεις στο κράτος έχουν υποβληθεί πάνω από 195.000 αιτήσεις. 

Το φαινόμενο δεν είναι βεβαίως αποτέλεσμα των τελευταίων εβδομάδων. Οι νέοι έχουν από χρόνια αντιληφθεί το μέγεθος του πλιατσικοκαπιταλισμού που κυριαρχεί στη χώρα και σπεύδουν να απομακρυνθούν όσο ταχύτερα μπορούν. Έτσι εξηγείται και η άνοδος στις βάσεις των σχολών νηπιαγωγών, που εξασφαλίζουν άμεσο διορισμό, αλλά και στις στρατιωτικές σχολές, που πριν από 20 χρόνια δεν τις επέλεγε κανείς, αναγκάζοντας το υπουργείο Άμυνας να κάνει τηλεοπτικές διαφημίσεις για να καλύψει τις ανάγκες του.

Στις 650.000 θα φτάσουν οι άνεργοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η ανεργία τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί στην Ελλάδα κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες. Δηλαδή οι επίσημα δηλωμένοι άνεργοι, από 400-450 χιλιάδες που ήταν το Σεπτέμβριο θα εκτιναχθούν στις 600-650 χιλιάδες. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζει με τις απόψεις του και το παγκόσμιο γραφείο εργασίας που προέβλεψε απολύσεις και δυσχερή αντικατάσταση της χαμένης εργασίας για 1,5 δις εργαζομένους. Όχι στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες, αλλά στις ανεπτυγμένες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Και στη χώρα μας, ουδείς αμφιβάλλει ότι το 2009 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την απασχόληση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή επέμεινε ότι «το 2009 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί ανοχύρωτη μπροστά στην οικονομική κρίση, η οποία θα εξαντλήσει ταχύτατα τα αναπτυξιακά αποθέματα ενός πεπαλαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού και ενός παραδοσιακού μοντέλου, που βασίζεται κυρίως στην οικοδομή και σε τομείς με ιδιαίτερη ευαισθησία στη διεθνή οικονομική κρίση, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία». 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, η εικόνα της απασχόλησης θα είναι άκρως απογοητευτική μετά τον Μάρτιο, όταν θα έχουν εξατμιστεί και οι προσδοκίες που προκαλούνται από την περίοδο εκπτώσεων στο λιανεμπόριο. 

Αυτό όμως που φοβίζει ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ είναι η έκρηξη της φτώχειας που δεν αποτυπώνεται πάντα στατιστικά.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου για τη Φτώχεια που έχουν συστήσει η ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ελλάδα προπορεύεται όχι μόνο ως προς το γενικό ποσοστό της σχετικής φτώχειας, αλλά και ως προς το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας που ανέρχεται στο 14% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. μετά το 15%  της Λετονίας.   

Επιπλέον, όταν η μέτρηση γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας (π.χ. τη γραμμή φτώχειας της Δανίας) συνάγεται το συμπέρασμα ότι περισσότεροι από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί! 

Παράλληλα, η εργασιακή δυσπραγία και η μείωση και της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, που αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο, θα πολλαπλασιάσει τάχιστα τους πτωχούς και τους πένητες αυτής της χώρας. 

Όποιος πρόλαβε λοιπόν το… Δημόσιο οίδε, μόνο που και ένα μικρό παιδί γνωρίζει ότι το κράτος δεν μπορεί να γίνει εργοδότης για όλους τους Έλληνες. Έτσι φαινόμενα καταστρατήγησης των αρχών που διέπουν το ΑΣΕΠ, έντασης του ρουσφετιού μέσω βουλευτικών και υπουργικών γραφείων, κυκλωμάτων, που υπόσχονται διορισμό με το αζημίωτο, αλλά και περιπτώσεων σαν και αυτή της Εύης Τσέκου, θα πολλαπλασιάζονται τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης