Κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες με ελάχιστο προσωπικό που καλείται να καλύψει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ασθενών λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Σε κάθε κλινική που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να υπάρχουν 35 κρεβάτια, νοσηλεύονται πλέον 40-50 άτομα τα οποία πρέπει να φροντίσουν 2 νοσηλεύτριες που υπάρχουν σε κάθε βάρδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον οι τραυματιοφορείς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και οι συγγενείς των ασθενών καθημερινά παίζουν το ρόλο του τραυματιοφορέα.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους. Αρκεί να πούμε ότι την τελευταία τριετία έχουν φύγει με σύνταξη και για άλλους λόγους 600 εργαζόμενοι από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο” είπε στην “Π” ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης. Ο ίδιος σημείωσε: “Στο ΠΑΓΝΗ για παράδειγμα έχει μειωθεί πάρα πολύ το προσωπικό, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η δουλειά και ασφαλώς υπάρχει έκπτωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι δυνατόν να καλύπτουν 2 νοσηλεύτριες τη βάρδια σε κάθε κλινική που νοσηλεύει σήμερα 50 και 60 άτομα; Είναι δυνατόν σε κάθε κτίριο από τα τρία του νοσοκομείου να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας;»

«Φοβόμαστε μην κάνουμε κανένα λάθος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Θεοδοσάκης πρόσθεσε: «Και ενώ υπάρχει τόση πίεση στη δουλειά, υπάρχει και η ψυχολογική πίεση μην κάνεις κάποιο λάθος, μην τυχόν και συμβεί κάτι».

Οι πλέον επιβαρυμένες κλινικές

Οι πλέον επιβαρυμένες κλινικές με τα πιο βαριά περιστατικά και τις μεγαλύτερες ανάγκες είναι οι αιματολογική, καρδιολογική, παθολογική, νευρολογική, γαστρεντερολογική κ.ά.

Εξάλλου, ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών έχει δηλώσει:

«Στις εφημερίες των νοσοκομείων γίνεται χαμός από τον κόσμο και συνεχόμενα οι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν για ένα 24ωρο και να δουλεύουν 8 ώρες στην κλινική. Εργασία για 32 συνεχόμενες ώρες μπορεί και περισσότερες, άυπνοι ή με ελάχιστα διαστήματα ξεκούρασης. Αυτή η κούραση ασφαλώς και μπορεί να επηρεάσει την κρίση του γιατρού».

Σε κάθε εφημερία προσέρχονται περισσότερα από 500 άτομα ενώ όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι σπάνιο σε κάποιες ειδικότητες να εφημερεύουν στα ΤΕΠ και την κλινική μόνο ειδικευόμενοι.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Πατρίς»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης