Oλοκληρώθηκε χθες η τριήμερη αποστολή στην Κρήτη της πρέσβειρας της Ιταλίας στην Αθήνα, Πατρίτσια Φαλτσινέλλι, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.

Η κυρία Φαλτσινέλλι μετέβη στη μεγαλόνησο με τον αρχηγό του Γ’ Τμήματος της Γενικής Διοίκησης του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, τον ναύαρχο Αουλιτσίνο, επιβαίνοντας στο αεροσκάφος ATR 42 του Ιταλικού Λιμενικού Σώματος Ιταλικής Ακτοφυλακής, που χρησιμοποιείται για αεροπορικές περιπολίες μεγάλης εμβέλειας στη θάλασσα. Κατά την άφιξή της, η Ιταλίδα πρέσβης υποδέχθηκε τις τοπικές Αρχές και τους βουλευτές του Ηρακλείου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη πλοίο “Bruno Gregoretti”, το οποίο συμμετέχει, τις μέρες αυτές, σε μια κοινή αποστολή Ιταλίας-Ελλάδας-Κύπρου για την καταπολέμηση των παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Αλιείας- EFCA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την παραμονή της στο νησί η κυρία Φαλτσινέλλι είχε πολυάριθμες διμερείς συναντήσεις, ξεκινώντας από αυτές με τον περιφεριάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με τους δημάρχους Ηρακλείου και Χανίων Βασίλη Λαμπρινό και Παναγιώτη Σημανδηράκη, αντιστοίχως. Προς όλους εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ιταλίας για τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Κρήτη καθώς και τη βούληση να ενισχυθεί η ήδη άριστη συνεργασία μεταξύ της ιταλικής και της ελληνικής Πολιτικής Προστασίας.

Επίκεντρο των συζητήσεων που είχε η Ιταλίδα πρέσβης ήταν η εμβάθυνση των σχέσεων με την Κρήτη, ιδιαίτερα στον τουριστικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα, τόσο σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις ιταλικές εταιρείες από τα έργα υποδομής που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και στον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, κινητήρια δύναμη της κρητικής οικονομίας. Ειδικότερα ως προς τον τελευταίο τομέα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και τα ιταλικά διατροφικά προϊόντα, λόγω ορισμένων προτάσεων που συζητήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Έμφαση στην επίσκεψη της κυρίας Φαλτσινέλλι δόθηκε στην συνεργασία της Ιταλίας με την Κρήτη στον πολιτιστικό τομέα. Τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην συμβολή των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Σε συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ιταλίδα πρέσβης αναφέρθηκε στην υποστήριξη που εξασφαλίζει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας στο πρόγραμμα διδασκαλίας της ιταλικής γλώσσας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο και συζήτησε σχετικά με την πιθανότητα νέων συνεργασιών μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και των ιταλικών Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πολιτισμός ήταν επίσης στο επίκεντρο και των δύο συναντήσεων με την ιταλική κοινότητα, στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Η κυρία Φαλτσινέλλι ενημέρωσε επιπροσθέτως τους συμπατριώτες της σχετικά με τις αλλαγές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε φάση τελειοποίησης, για την βελτίωση των προσφερόμενων προξενικών υπηρεσιών.

Τέλος, η πρέσβης επισκέφθηκε το NATO Maritime Interdiction Operations Training Center (NMIOTC), ένα πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ για τη βελτίωση των δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων των Συμμάχων και των διεθνών Εταίρων σε επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής. Ο διοικητής του Κέντρου, Ναύαρχος Θυμής, ευχαρίστησε την κυρία Φαλτσινέλλι για την πολύτιμη υποστήριξη των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο NMIOTC, του οποίου η Ιταλία είναι “Έθνος Χορηγός”, και για την ιταλική συμβολή στη συλλογική ασφάλεια των Συμμάχων, ιδιαίτερα στην Μεσόγειο.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της, η Ιταλίδα πρέσβης απέτισε φόρο τιμής, μαζί με τον Ακόλουθο Άμυνας, συνταγματάρχη Mοϊόλι, στους πεσόντες των βυθισμένων ατμόπλοιων Sinfra και Petrella, στα οποία είχαν στοιβαχτεί οι Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου που είχαν αρνηθεί να συνεργαστούν με τη Βέρμαχτ μετά τη συνθηκολόγηση στις 8 Σεπτεμβρίου 1943. Τα δύο πλοία είχαν πληγεί, αντίστοιχα από εναέριους και υποβρύχιους βομβαρδισμούς, και βυθίστηκαν στα ανοιχτά της Κρήτης, παρασέρνοντας μαζί τους χιλιάδες Ιταλούς, ορισμένοι από τους οποίους εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά τάγματα στην προσπάθειά τους να αποδράσουν. Προς τιμήν τους, κατέθεσαν ένα στεφάνι στην αναθηματική στήλη που βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης