Το θερμό καλοκαίρι του 1974, χαράματα της 20ης Ιουλίου, η τουρκική στρατιωτική μηχανή παίρνει μπρος και κτυπά την Κύπρο και με τα τρία όπλα, στρατός, ναυτικό και αεροπορία, πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Τουρκικά αεροσκάφη αρχίζουν τους βομβαρδισμούς σημαντικών στόχων και ρίχνουν αλεξιπτωτιστές βόρεια της Λευκωσίας, ενώ πολεμικά και αποβατικά σκάφη κάνουν την εμφάνισή τους στο Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, όπου οι Τούρκοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video από το «Πάρκο της Νίκης», όπως ονομάζουν οι Τουρκοκύπριοι το σημείο της απόβασης της 20η Ιουλίου 1974, που είχαμε παρουσιάσει στην εκπομπή «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 25/4/2004.

22 Ιουλίου 1974. Ώρα 16:00. Τίθεται σε εφαρμογή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν επεκτείνει το προγεφύρωμά τους, καταλαμβάνοντας την πόλη της Κερύνειας και τα χωριά Άγιος Γεώργιος, Τριμίθι, Τέμπλος και Θέρμια και ενώνοντας το προγεφύρωμα με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας, θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Ορτάκιογιου, Μάντρες, Κιόνελι, Κανλί, Φώττα, Κρηνί, Πιλέρι, Κιόμουρτζιου και Αγύρτα, καθώς και την κορυφή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων εξουδετερώνουν στο μεταξύ κύριους τουρκοκυπριακούς θυλάκους, αλλά αδυνατούν να ανακόψουν την ίδια την εισβολή.

Τότε, αρχίζουν να εμφανίζονται σε άλλες περιοχές της Κύπρου οι πρώτοι πρόσφυγες.

Στις 8 Αυγούστου 1974, επαναλαμβάνονται στη Γενεύη οι συνομιλίες, αυτή τη φορά με τους εκπροσώπους των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Το απόγευμα της 13ης Αυγούστου 1974, ανακοινώνεται ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν ναυαγήσει.

14 Αυγούστου 1974. Αυγή. Η Τουρκία εξαπολύει νέα στρατιωτική επίθεση.

16 Αυγούστου 1974. Ώρα 18:00. Τίθεται σε εφαρμογή νέα κατάπαυση του πυρός. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν καταλάβει την εκτός των τειχών Αμμόχωστο και τα χωριά Λουρουτζίνα, Κάτω Ζώδια και Πάνω Ζώδια, καθώς και άλλα τμήματα στην περιοχή Λεύκας.

Η Κύπρος μετρά τις πληγές της.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, η Κύπρος μετρά ακόμη της πληγές της.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 36,2% του κυρίαρχου εδάφους της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 162.000 Ελληνοκύπριοι, περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, έχουν εκδιωχθεί βίαια από το κατεχόμενο τμήμα της νήσου, όπου ήταν το 70% περίπου του πληθυσμού, και στερούνται του δικαιώματος επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Κάπου 1.900 στρατιωτικοί και άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, δηλώνονται ως αγνοούμενοι. Η κατοχική δύναμη αρνείται να συνεργαστεί για τη  διακρίβωση της τύχης τους.

Συμπληρώνονται σήμερα 34 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό.

Στις 5:30 το πρωί, ώρα έναρξης της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, στα δε δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Στην Κύπρο βρίσκεται υπουργός Παιδείας της Ελλάδος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, για να εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπεί διακομματική αντιπροσωπεία.

Η κυπριακή Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν για μια ακόμα φορά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τη λύση του Κυπριακού μόνο στη βάση δύο ίσων λαών, δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατών με μια νέα συνεταιρική σχέση.

«Εάν υπάρξει συναίνεση σε αυτά, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οι κύριοι Ερντογάν και Ταλάτ είχαν συνομιλίες για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Πρόεδρο Χριστόφια την προσεχή Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η ημερομηνία για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων θα αποφασιστεί στην επικείμενη συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ και μίλησε για λύση του Κυπριακού, “στη βάση των πραγματικοτήτων, που υπάρχουν στο νησί”.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε διαβήματα και καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα όχι μόνο δεν τηρεί εποικοδομητική στάση, αλλά για εσωτερικούς λόγους, υιοθετεί πιο σκληρή τοποθέτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης