Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Θλιβερά είναι τα στοιχεία για τους πνιγμούς πολιτών στις ελληνικές θάλασσες το τελευταίο διάστημα, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 190.

Ο απολογισμός των πνιγμών στη χώρα μας είναι τραγικός και φέτος. Συγκεκριμένα, παρότι η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα, για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου σημειώθηκαν 190 πνιγμοί. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 39 πνιγμοί, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός αυτός ανέβηκε σημαντικά σκαρφαλώνοντας στους 151.

Ο κίνδυνος πνιγμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιόμετρα ακτογραμμής, ελλοχεύει ανά πασά στιγμή. Πέρυσι, το διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.

Τι λένε στη «Ζούγκλα» οι ειδικοί

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα απευθύνθηκε σε ειδικούς του υγρού στοιχείου ζητώντας να μας εξηγήσουν γιατί έχουμε κάθε χρόνο τόσους πνιγμούς καθώς και πώς μπορούν αυτοί να αποφευχθούν.

Ακούστε τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, κ. Στέλιος Τσαλίκης:

α) Για την ασφαλής κολύμβηση

 

β) Για τον ρόλο του ναυαγοσώστη στην παραλία

 

γ) Τις δράσεις της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής

 

Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε και στον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη, πρόεδρο της εθελοντικής διασωστικής ομάδας «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ)», ο οποίος αναφέρθηκε για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει διασώστης υγρού στοιχείου, από που γίνεται η εκπαίδευση και πότε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Ετησίως σημειώνονται 236.000 θάνατοι από πνιγμό – Στην Ελλάδα περίπου 350

Παγκοσμίως, o πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε έτος παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς αυτός ο αριθμός να υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τον πνιγμό.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσές μας είναι άτομα άνω των 60 ετών (80%). Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, προκειμένου να μειωθούν οι πνιγμοί, καθώς επίσης και τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

Ο πνιγμός συχνά είναι αθόρυβος και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Παγκοσμίως, οι κυριότερες αιτίες πνιγμού είναι:

– Άγνοια κολύμβησης: Πολλά άτομα, κυρίως παιδιά, δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε όλους, κυρίως στα παιδιά από ενός έως τεσσάρων ετών.

– Έλλειψη περίφραξης: Η περίφραξη της πισίνας, για παράδειγμα, εμποδίζει τα μικρά παιδιά να μπουν σε αυτή χωρίς επιτήρηση.

– Έλλειψη στενής εποπτείας/επιτήρησης: Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα οπουδήποτε υπάρχει νερό (μπανιέρες, πισίνες, κουβάδες), ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία ναυαγοσώστη.

– Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε θαλάσσιες δραστηριότητες.

– Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται από την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

– Ιστορικό επιληψίας: Άνθρωποι με ιστορικό επιληψίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports, παροτρύνει όλα τα άτομα, ειδικά τα άτομα τρίτης ηλικίας, να απολαμβάνουν τη θάλασσα αλλά πάντα με ασφάλεια μέσα από την ενημερωτική καμπάνια που συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι.