Διπλωματικό θρίλερ έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου, όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Το βράδυ του Σαββάτου ένα Black Hawk του τουρκικού στρατού απογειώθηκε από την Καλλίπολη και μετέβη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου το πλήρωμα που μετέφερε να παραλάβει το ελικόπτερο των πραξικοπηματιών. Λίγο μετά τις 23.20 τα δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν για την Τουρκία Η Τουρκία να πιέζει ασφυχτικά τη χώρα μας για την έκδοσή τους, ενώ οι πραξικοπηματίες υπέβαλλαν αίτηση ασύλου και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Την Κυριακή αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, όταν το πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου της Τουρκίας ζήτησε άδεια για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου ώστε να μπορέσει να εισέλθει στον ελληνικό FIR, επικαλούμενο τεχνική βλάβη. Άμεσα απογειώθηκε ένα ζευγάρι F16 από τη Λήμνο για να το συνοδεύσει, με το τουρκικό ελικόπτερο, τύπου BlackHawk, να προσγειώνεται στις 11.50 στην Αλεξανδρούπολη.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από οκτώ άνδρες, (τρεις ταγματάρχες – οι δύο γεννημένοι το 1977 και ο άλλος το 1981, τρεις λοχαγοί -οι δύο γεννημένοι το 1982 κι ο άλλος το 1980, και δύο επιλοχίες, γεννημένοι το 1976 και το 1979) φορούσαν στρατιωτικές φόρμες χωρίς διακριτικά, ώστε να μην φαίνεται ο βαθμός τους και η μονάδα στην οποία ανήκουν, ενώ ζήτησαν  από τη χώρα μας πολιτικό άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον τέσσερα περιπολικά της αστυνομίας προσέγγισαν τον διάδρομο προσγείωσης και συνέλαβαν το πλήρωμα, που οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. 

Τελικώς, το βράδυ του Σαββάτου ένα ελικόπτερο Black Hawk του τουρκικού στρατού απογειώθηκε από την Καλλίπολη και μετέβη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου το πλήρωμα που μετέφερε, να παραλάβει το ελικόπτερο των πραξικοπηματιών και να το επιστρέψει στην Τουρκία. Γύρω στις 23.20 τα δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν για την Τουρκία και πιθανώς θα μεταβούν στη βάση της Καλλίπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου ο οποίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως για τον ελληνικό λαό είναι ζήτημα αρχής η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας.

Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους Τούρκους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες αλλά επιπλέον θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, Κοτζιά

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίτερα, με μήνυμά του στο twitter, ζήτησε την επιστροφή τους στην Τουρκία, ενώ τους χαρακτήρισε ως «προδότες». Το απόγευμα του Σαββάτου δε, με νέο tweet ανέφερε ότι «είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατό».


Κοτζιάς: «​Το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία»

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ όμως, σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Οι οκτώ Τούρκοι αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Κυριακή​ Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε: «Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «οι οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο κατηγορούνται στη χώρα τους για παράβαση της συνταγματικής νομιμότητας και για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας».

Δύσκολο να αποτραπεί η έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών

​Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τουςΣε ό, τι αφορά στους οκτώ συλληφθέντες-επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των οκτώ συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον οκτώ ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το συμβάν

«Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση “Turkish Helicopter”», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.

Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.

Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο και να χορηγήσει άσυλο στους Τούρκους συλληφθέντες»

Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την αίτηση ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, ο νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος εκφράζει την άποψη ότι η χώρα μας θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρήσει τους κανόνες της ελληνικής ποινικής δικονομίας που ορίζει ότι «η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.

Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο τοn ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης