Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Π. Αθανασίου. Μαζί του διώκονται για απιστία οι υπάλληλοι της τράπεζας ALPHA BANK που του χορήγησαν προσωπικά δάνεια.
Η υπόθεση αφορά προσωπικά δάνεια που είχε λάβει ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εξασφαλίσεις (εγγυήσεις).
Την έρευνα για την υπόθεση διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, επισφάλεια παρουσίαζαν μόνο προσωπικά δάνεια που είχε
λάβει ο εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.
Τι δήλωνε ο εκδότης για τα πόθεν έσχες
Ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ έστειλε μέσω του νομικού συμβούλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Ο κ. Ψυχάρης φαίνεται να διευκρίνισε πως κατέθεσε Πόθεν Έσχες τα τελευταία έξι χρόνια για τα οποία μάλιστα έχει και τα αντίγραφα και πως για τη μαύρη τρύπα της δεκαετίας δεν υπάρχουν αποδεικτικά.
Η Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ήλεγχε τότε τα Πόθεν Έσχες βρήκε μόνο το Πόθεν Έσχες μιας χρονιάς (2002) σ’αυτή τη χαμένη δεκαετία. Αλλά για τα υπόλοιπα εννιά παραμένει άλυτος ο γρίφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία ζήτησε στοιχεία για την περίοδο αυτή, αφού τότε φαίνεται να δόθηκαν κάποια δάνεια για να διαπιστώσει αν αυτά είχαν καταχωρηθεί στα Πόθεν Έσχες. Όμως τη συγκεκριμένη αυτή δεκαετία η μη καταβολή πόθεν έσχες ή η «αδιαφορία» του νόμου ήταν πλημμέλημα.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά την παροχή εξηγήσεων στον κ.Μπρη από τον κ. Ψυχάρη, ο οποίος παρουσίαζε και τον υψηλότερο δανεισμό μεταξύ των 11 μιντιακών ομίλων που ελέγχονται.
Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι η έρευνα του Γαληνού Μπρη αφορά 11 μιντιακούς ομίλους που δανειοδοτήθηκαν από τραπεζικά ιδρύματα με συνολικά ποσά που αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια
ευρώ.
Η ανακοίνωση του ΔΟΛ:
«Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν «θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ» ασκήθηκε χθες. Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά. Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση. Η χρηματοδότηση αυτή – απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες – χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.
Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών – την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».
Διαβάστε επίσης: