Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της εξάμηνης ομηρίας του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη από την Κρήτη.

Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τον παρέλαβαν, εμφανώς αδυνατισμένο και ταλαιπωρημένο, από αγροτική τοποθεσία του ΡεθύμνουΈπειτα από την πολύμηνη κράτησή του, ο επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Πλαστικά Κρήτης, επιστρέφει σώος στην οικογένειά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τον παρέλαβαν, εμφανώς αδυνατισμένο και ταλαιπωρημένο, από αγροτική τοποθεσία του Ρεθύμνου, όπου κρατείτο σε ένα παλιό οίκημα, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Για την υπόθεση ανακρίνονται οκτώ άτομα. Ορισμένα εξ αυτών, κατά πληροφορίες, ανήκουν στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Ο κ. Λεμπιδάκης έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ικανοποίησή του για την αίσια εξέλιξη εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πατέρας του Γιάννης Λεμπιδάκης, χωρίς να κάνει άλλη δήλωση.

Η επιχείρηση εντοπισμού του

Η επιχείρηση έγινε περίπου στις 07.30. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει το οίκημα (μάντρα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων) και είχαν διαπιστώσει «ύποπτες κινήσεις» από ορισμένα άτομα αλλά και από τον ιδιοκτήτη, επιχείρησαν στο σημείο και κατάφεραν να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.

Αρχικά για τον εντοπισμό των δραστών χρησιμοποιήθηκαν κοριοί, προκειμένου να ξεκινήσει η παρακολούθηση όσων είχαν εμπλοκή στην απαγωγή. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια «παγίδευσαν» την περιοχή με μικροκάμερες, για να παρακολουθούν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν από τη μάντρα αυτοκινήτων. Μόλις ήταν έτοιμο το σχέδιο επέμβασης της αστυνομίας, τότε χρησιμοποιήθηκαν και θερμικές κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάντρα αυτοκίνητων ανήκει στον Μανώλη Κλάδο (ψευδώνυμο Δράκος), ο οποίος κατά πληροφορίες υπενοικίαζε τον χώρο της αποθήκης του. Συνελήφθησαν επτά ενήλικες και ένας ανήλικος, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου.

Το οίκημα βρίσκεται σε μια περιοχή 3 χλμ. έξω από το Ρέθυμνο προς Χανιά. Αρχικά συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ακόμη ένα άτομο, ενώ στη συνέχεια έγιναν ακόμη έξι συλλήψεις. Και οι οκτώ συλληφθέντες – επτά ενήλικοι και ένας ανήλικος – ανακρίνονται.

Φωτογραφίες από το κρησφύγετο των απαγωγέων

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς δεν κρατούσαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο το θύμα, αλλά το μετέφεραν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί.

Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε αρκετό καιρό πού κρατείτο ο επιχειρηματίας, ωστόσο εξέταζε πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσής του.

H μάντρα όπου κρατείτο όμηρος ο επιχειρηματίας

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αστυνομική επιχείρηση σήμερα το πρωί σε περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης απελευθερώθηκε 53χρονος ημεδαπός που είχε απαχθεί στις 30 Μαρτίου και είναι καλά στην υγεία του. Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα.

Το χρονικό της απαγωγής

Ήταν απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, όταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του από το Ηράκλειο προς το σπίτι του, στον οικισμό των Καλεσσών, στους πρόποδες του Μυλοποτάμου, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Πολύ κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον επιχειρηματία: προκάλεσαν τροχαίο χρησιμοποιώντας δύο αυτοκίνητα, τα οποία είχαν κλέψει μήνες πριν, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της απαγωγής.

Όταν ο 54χρονος κατέβηκε για να δει τι είχε συμβεί, τον άρπαξαν, ενώ για να καλύψουν τα όποια ίχνη βιολογικού υλικού στα αυτοκίνητα που είχαν χρησιμοποιήσει τα πυρπόλησαν και διέφυγαν με άγνωστα μέσα.

Οι δράστες άφησαν πίσω τους το πολυτελές αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη – μάλιστα έριξαν στο κάθισμα και το κινητό του τηλέφωνο για να μη διακινδυνεύσουν να εντοπιστούν από το στίγμα του.

Επικοινωνούσαν με γραπτά μηνύματα

Όσον αφορά στην επικοινωνία μεταξύ των απαγωγέων και μελών της οικογένειας, οι δράστες επικοινωνούσαν τακτικά μέσω γραπτών μηνυμάτων, με το πρώτο από αυτά να φτάνει στην οικογένεια αρκετές μέρες μετά την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Με αυτήν την τακτική, την αποστολή δηλαδή μηνυμάτων, δεν γίνονταν ούτε συζητήσεις, ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε φυσικά καταγράφονταν και οι φωνές των δραστών. Στο τελευταίο μήνυμα, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι δράστες «χαμήλωσαν» τον πήχη, ζητώντας 18.000.000 αντί 30.000.000 ευρώ ως λύτρα, ποσόν που η οικογένεια αδυνατούσε να συγκεντρώσει.

Ομάδα διαπραγματευτών βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ομηρίας στο πλευρό της οικογένειας.

Εξαρχής η αστυνομία υπέθεσε πως το θύμα κρατείτο κάπου στην Κρήτη.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι με βάση τα στατιστικά στην Κρήτη έχουν συμβεί οι περισσότερες απαγωγές. Στην Κρήτη, άλλωστε, έχει γίνει και η μόνη απαγωγή στα ελληνικά χρονικά που δεν έχει εξιχνιαστεί, με θύμα τον ξενοδόχο Μιχάλη Μεταξά.

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων

Κρίσιμη καμπή υπήρξε στα μέσα Ιουνίου, όταν είχε ανακοινωθεί η διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην οικογένεια και τους απαγωγείς. Με μία επιστολή, οι οικείοι του Μ. Λεμπιδάκη ανέφεραν τα εξής:

Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.

Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη

Όμως, ως φαίνεται, οι δράστες ήθελαν με κάθε τρόπο να λήξει η ομηρία, με τρόπο που φυσικά θα ωφελούσε τους ίδιους.

Έτσι στα τέλη του ίδιου μήνα απέστειλαν μήνυμα στον αδελφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη, στο οποίο αρκέστηκαν μόνο στη φράση «είμαστε εδώ», χωρίς να δώσουν άλλα σημάδια ζωής του επιχειρηματία.

Ακολούθησε σειρά μηνυμάτων και το «αστρονομικό» ποσόν που ζητούσαν στην αρχή, ύψους 70 εκατ. ευρώ, έπεσε στα 18 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης