Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Πληροφορίες: ΚΥΠΕ

Το δυσανάλογο βάρος που φέρουν οι μεσογειακές χώρες λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων, η κατάσταση στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και η προοπτική επίλυσης που διανοίγεται μέσω των προτάσεων της Κομισιόν, αποτέλεσαν το αντικείμενο συνεδρίου για τη μετανάστευση, σήμερα στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συνέδριο, παρέστησαν ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Ευρωβουλευτές και φορείς οργανώσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο, σε μια συζήτηση για τα ανοιχτά ζητήματα και τις προκλήσεις.

Η Κομισιόν δεν τολμά να αναφέρει τη βασική αιτία των σημερινών μεταναστευτικών ροών, που είναι οι εμπόλεμες διαμάχες και η ελλιπής ασφάλεια στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, η ΕΕ είναι ταυτισμένη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ δεν κατάφερε να επικοινωνήσει πολιτικά με τις ΗΠΑ αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των κρατών στη Μέσης Ανατολής.

Το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί ριζικά, όμως δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την άποψη ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στους ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους με προορισμό την Ευρώπη, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι οι αριθμοί των μεταναστών στην Ελλάδα αλλάζουν διαρκώς, καθώς προστίθενται καθημερινά νέοι μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά, η μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της ΕΕ και επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες προς την ΕΕ είναι προ των πυλών.

Τα προσχώματα στην υλοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν έγκεινται στο βαθμό που δεν υπάρχει αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη που αντιδρούν, είπε η κ. Βόζενμπεργκ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία.

Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κω, όπου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δεν υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση ή ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση, με την ΜΚΟ να διαχειρίζεται μόνη της ένα ξενοδοχείο και να βοηθά τους πρόσφυγες.

Ο μόνος δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση περνάει μέσα από την Ευρώπη, είπε ο κ. Κύρκος και ζήτησε από τον Επίτροπο Αβραμόπουλο να στηριχθούν οι περιοχές πρώτης γραμμής.

Ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, είπε ότι υπάρχουν πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα διέρχεται μια ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, με ασφυκτική πίεση από πλευράς δανειστών, οι οποίοι ζητούν επιπλέον μέτρα.

Διερωτήθηκε αν υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος χαρακτήρισε σημαντική παραγωγή πολιτικής στο θέμα τις προτάσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, σε μια περίοδο, όπως είπε, που οι μεταναστευτικές πιέσεις δημιουργούν προβλήματα συνοχής στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί έργο ενός μόνο κράτους μέλους και η διαχείριση αυτού του σύνθετου προβλήματος απαιτεί συντονισμό και συνεργασία των μελών της Ένωσης.

Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, ενώ παρέθεσε στοιχεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις αρχές Ιουνίου 103 χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι 1.300 έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Απρίλιο.

Είπε εξάλλου ότι και η Κύπρος δέχεται μεταναστευτικές πιέσεις στις κατεχόμενες περιοχές, μέσω Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πάνος Καρβούνης αναφέρθηκε στο αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, το οποίο ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέθεσε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ως προς τις προτάσεις για τη νέα πολιτική μετανάστευσης, ο κ. Καρβούνης είπε ότι καταδεικνύουν την πολιτική βούληση και την ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στέλνεται παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στα κράτη μέλη που σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και ότι θα εξευρεθεί λύση στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αναφερόμενος στα αίτια της μετανάστευσης, ο κ. Καμίνης είπε ότι πρέπει να κρατηθούν οι πληθυσμοί στις χώρες προέλευσής τους, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου Σχέδιο Μάρσαλ.

Το συνέδριο με θέμα «Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ: Προκλήσεις και προοπτικές» συνδιοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και Ελλάδα με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης