Άλλαζαν την εμφάνιση τους πιο συχνά και από τα μοντέλα του Greece Next Top Model για να παραπλανούν τα θύματα και τις διωκτικές αρχές. Ήταν αδίστακτοι παρά το γεγονός ότι είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για τα ίδια αδικήματα ενώ σε μια περίπτωση δεν σεβάστηκαν έναν νεκρό γιο και εξαπάτησαν την ηλικιωμένη μητέρα του λέγοντας της ότι «το παιδί της δικαιούται επιστροφή φόρου από την εφορία».
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, το ζευγάρι που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας αλλά και ο άγνωστος συνεργός τους δρούσαν τους τελευταίους έξι μήνες και το παράνομο κέρδος τους έφτασε τις 160 χιλιάδες ευρώ.
Tο κόλπο με τον «λογιστή» και το… μπροστινό κάθισμα
Το κόλπο είναι πλέον γνωστό και δοκιμασμένο… Οι απατεώνες εμφανίζονται σαν γνωστοί του γιου ή της κόρης ηλικιωμένων γυναικών που υποτίθεται ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου από την Εφορία.
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχουν πιαστεί τόσες σπείρες που χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο δράσης και παρόλα αυτά βρίσκουν ακόμα θύματα που λειτουργούν σαν να μην έχουν ακούσει ποτέ για τέτοιες άπατες» λέει αξιωματικός της αστυνομίας της Ασφάλειας Αττικής με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις.
Το «επάγγελμα» και αυτή τη φορά ήταν λογιστές ή διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων οι οποίοι έπρεπε «να πληρώσουν ένα παράβολο για να πάρει την επιστροφή φόρου το παιδί τους». Κινούνταν με διαφορετικά αυτοκίνητα σε περιοχές της Αθήνας και όταν εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους και πολλές φορές μάλιστα τους πρόσφεραν το μπροστινό κάθισμα του συνοδηγού για να νιώσουν μεγαλύτερη οικειότητα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής προς τα σπίτια προσποιούνταν ότι επικοινωνούσαν μέσω κινητού με τον «γιο» ή την «κόρη» και πολλές φορές έδιναν το τηλέφωνο στην ηλικιωμένη γυναίκα για να μιλήσει και εκείνη. Όμως στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο συνεργός τους ο οποίος αναζητείται.
Ο νεκρός γιος, η επιστροφή φόρου και οι μεταμφιέσεις
Στα δεκάδες βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα τραπεζών που μελέτησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας διαπίστωσαν ότι ο 45χρονος και η 24χρονη συνεργός του άλλαζαν συνεχώς την εξωτερική τους εμφάνιση. Έβαζαν διαφορετικά γυαλιά, έβαφαν τα μαλλιά τους ενώ κάποιες φορές φορούσαν και ψεύτικες οδοντοστοιχίες. Σε μια από τις περιπτώσεις εξαπάτησαν μια 80χρονη στην περιοχή του Γέρακα στην οποία είπαν ότι «ο γιος της, ο οποίος είχε πεθάνει, δικαιούται επιστροφή φόρου από την Εφορία, αρκεί να πληρώσει ένα παράβολο». Η ανυποψίαστη γυναίκα, μέσα στον πόνο για τον χαμό του παιδιού της, δεν σκέφτηκε «καθαρά» και τους έδωσε πέντε χιλιάδες ευρώ αφού έκανε ανάληψη από τραπεζικό υποκατάστημα.
«Υπήρχαν και πολλές περιπτώσεις που στο ζευγάρι δεν αρκούσαν τα χρήματα που έπαιρναν από τις τράπεζες αλλά οδηγούσαν τα θύματα και στα σπίτια τους απ όπου άρπαζαν και από εκεί χρήματα και κοσμήματα» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην υπόθεση.
Tο κόλπο με την ανύπαρκτη διεύθυνση
Τις περισσότερες φορές τις ηλικιωμένες γυναίκες στα υποκαταστήματα τραπεζών συνόδευε η 24χρονη η οποία δεν ήταν σεσημασμένη και αυτό δυσκόλεψε τον εντοπισμό της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί σε βάρος της, η νεαρή δήλωνε διεύθυνση κατοικίας έναν χωματόδρομο στο Μενίδι όπου δεν υπήρχαν αριθμοί παρά μόνο δυο – τρία σπίτια. Όσον αφορά στον 45χρονο «λογιστή», ενώ του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για παρόμοιες υποθέσεις και έδινε «παρών» στο αστυνομικό τμήμα, εκείνος συνέχιζε την δράση του. Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης του, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, υποστηρίζει ότι «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον για μια ακόμα φορά την προσπάθεια συγκεκριμένων αρχών να γιγαντώσουν ένα ακόμη διαβιβαστικό χωρίς στοιχεία και να κακουργηματοποιήσουν μια υπόθεση ξεπερνώντας τεχνικά το… ψυχολογικό όριο των 120 χιλιάδων ευρώ ως φερόμενου ποσού, δήθεν του συνόλου των παθόντων. Θα πρόκειται για ένα ακόμη ενδιαφέρον δικαστήριο.
Zougla Newsroom