Στο 59ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλο, βρίσκεται ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων, κυρίως με κλεμμένα αμάξια που έχουν μετατραπεί σε… καταφύγιο για τα πλάσματα του βυθού.
Για να καταδυθείς εκεί θα πρέπει να κουβαλήσεις τον εξοπλισμό σου με περπάτημα σε μικρά βράχια. Το πρώτο όχημα θα το δεις σε βάθος 15 μέτρων, ενώ το τελευταίο στα 35 μ.
Σκόρπια ανταλλακτικά και λάστιχα έχουν γίνει τμήμα της υποβρύχιας φύσης, ενώ ένας σπειρογράφος διακοσμεί τις μπάρες ενός jeep.
Οι φωτογραφίες από το Reuters είναι εντυπωσιακές.
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα παράταιρα για το υδάτινο περιβάλλον αντικείμενα έχουν «αγκαλιαστεί» πλήρως από τη θάλασσα.
Πώς, όμως, κατέληξαν όλα αυτά τα αυτοκίνητα στον πάτο του βυθού;
Σύμφωνα με τη σελίδα καταδύσεων diveness, η απάντηση ίσως να κρύβεται στην παρανομία. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της αστυνομικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση κλεμμένων Ι.Χ., είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα αυτοκίνητα να έχουν κλαπεί.
‘Όπως εξηγούν, τέσσερα είναι τα επικρατέστερα σενάρια: αυτοσχέδιες κόντρες, κλοπή για ανταλλακτικά, κλοπή για αξιόποινη πράξη (π.χ. ληστεία) και «απαγωγή Ι.Χ.». Στην πρώτη περίπτωση, αφού οι κλέφτες «έγδυσαν» τα αυτοκίνητα αφαιρώντας τα πολύτιμα ανταλλακτικά τα οποία πώλησαν στην αγορά μεταχειρισμένων, ξεφορτώθηκαν ό,τι δεν χρειάζονταν ή δεν είχε αξία. Πιθανώς έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στον βυθό υπάρχουν σκελετοί αυτοκινήτων. Η δεύτερη εκδοχή είναι να συμμετείχαν τα εν λόγω οχήματα σε παρανομίες. Δηλαδή να χρησιμοποιήθηκαν είτε σε ληστεία ή ακόμα και σε δολοφονία και οι δράστες να τα «έστειλαν» στον πάτο με τα ψάρια για να σβήσουν τα ίχνη τους. Κι αν ισχύει αυτό το σενάριο, ορθώς έπραξαν, καθώς ουδείς τα έχει αναζητήσει.
Παλαιότεροι αξιωματικοί στηρίζουν μία τρίτη εκδοχή ως την πιο πιθανή. Λόγω της προχωρημένης «σήψης» των αυτοκινήτων, που μαρτυρά μεγάλη παραμονή κάτω από τη θάλασσα, υπενθυμίζουν τη «μόδα απαγωγής» Ι.Χ., για τα οποία στη συνέχεια οι δράστες ζητούσαν χρήματα.
Πριν από λίγα χρόνια, οι κλέφτες είχαν γίνει ακόμα πιο ευρηματικοί, καθώς έκλεβαν το όχημα και στη συνέχεια έβρισκαν τον ιδιοκτήτη. Έπειτα επικοινωνούσαν μαζί του και ζητούσαν χρήματα για να του το επιστρέψουν. Κάποιοι πλήρωναν και έπαιρναν πίσω τα αυτοκίνητά τους. Στις περιπτώσεις όμως που οι κάτοχοι δεν έδιναν τα χρήματα, οι κλέφτες εξαφάνιζαν τα πειστήρια του εγκλήματος στη θάλασσα.
Το τέταρτο σενάριο θέλει τα αυτοκίνητα που κάνουν σήμερα παρέα στα ψάρια στον όρμο Λεγραινών να βρέθηκαν εκεί ύστερα από κακό χειρισμό των οδηγών. Δεν αποκλείεται να συμμετείχαν σε αυτοσχέδιες κόντρες και λόγω της κλειστής και επικίνδυνης στροφής στο 59ο χλμ. της λεωφόρου να έχασαν τον έλεγχο.

Με πληροφορίες από Reuters/Euronews
Πηγή φωτό: Reuters/Stelios Misinas

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης